skip to Main Content

Reïna, la nova promesa musical de Manacor

Foto: Carles Rodríguez Marín

Parlam amb Carme Vives, Adrià Mayordomo, Biel Riera i Pere Amer de Reïna, grup guanyador de la 20a edició del concurs Sona9. Aquest premi els permetrà gravar un EP, un videoclip i fer cinc concerts per festivals com l’Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic o el BAM.

El dimecres passat vau guanyar el Sona9, us ho esperàveu?
Biel Riera: Per començar ens vam apuntar a tres dies per acabar el termini, vam començar a gravar les maquetes i el mateix dia, una hora abans que es tancàs tot, ho vam enviar. Haver-hi entrat ja va ser un mèrit. Després vam anar avançant i passant fases. Jo no m’ho esperava.
Carme Vives: En el moment en què ens vam apuntar segur que no ens ho esperàvem.

Com va anar el concert final, hi va haver nervis?
BR: El pitjor va ser que no hi havia públic. La poca gent que hi havia eren els altres participants o gent del jurat, de la ràdio o de la tele…
Adrià Mayordomo: Si hagués estat una final de concurs amb públic, no hauríem estat tan nerviosos.
Pere Amer: També estàvem enrevoltats de càmeres que ens gravaven per fer el directe a YouTube. A més, estàvem nerviosos pel fet d’arribar a la final i els premis que hi havia que estaven molt bé.

Un dels premis és gravar un EP, ja sabeu a quin estudi anireu?
BR: Els altres anys enregistraves un disc sencer allà on volies. Enguany, ho han canviat a quatre cançons i ho graves a Bucbonera. No sabem si pot dur un productor o si és Tomàs Robisco. El que tenim pensat és gravar un disc sencer, quatre del premi i algunes més. En vers de treure només un EP treure un disc més llarg, és una manera més definida de començar un projecte, que l’objectiu sigui un disc sencer.

Teniu les cançons preparades per gravar?
PA: en principi, Tendrum, una de què vam gravar a una de les fases del concurs entrarà dins el disc. La idea és gravar-ne algunes de noves i inèdites, quatre a Bucbonera i les que quedarien per completar el disc les enregistraríem a un altre estudi.

Amb qui ho enregistrareu?
BR: supòs que la resta del disc que no farem amb Bucbonera ho farem als estudis Favela a Mallorca.

El Sona9 va començar amb 139 grups, quina creis ha estat la vostra fórmula guanyadora?
CV: no digueu que és perquè som mallorquins! (riuen)
PA: jo crec perquè és un projecte fresc i té la possibilitat que evolucioni. Diguem que Reïna és molt recent, era acabat de crear quan el concurs va començar i hi ha possibilitats d’evolució.
BR: hi havia d’altres projectes que estaven més consolidats i d’altres que no tenien molt recorregut, pot ser, de nosaltres van veure que era un projecte nou que des del concurs poden definir bé i ajudar. Supòs que també van veure que havíem fet feina component les maquetes i que teníem ganes de fer feina.
CV: crec que els ha agradat que tenguéssim clar a quina escena volem encaixar.

Durant el procés heu tocat en directe i enregistrades cançons, supòs que també ha estat una forma de definir el grup…
CV: sobretot per tenir alguna cosa a fer, tenir una meta.
PA: el pas per l’estudi amb en Tomàs Robisco i na Joana Serrat crec que ens va ajudar. Ha estat la fase que m’ha agradat més del concurs perquè em va ajudar a veure coses que no havia vist la possibilitat de fer amb el grup.
BR: crec que és una cosa que els va agradar, hi anàvem amb una idea de la cançó molt clara i acabada, amb petits canvis que vam fer al moment. I també que les propostes que ens van fer les vam tirar endavant. Nosaltres hi vam anar amb la idea de fer les cançons senzilles, però també vam estar oberts als canvis que ens proposaven, supòs que això també els va agradar.

Foto: Joan Galmés

Del grup destaquen les veus de na Carme i d’en Pere juntes, hi tenen molt de pes les veus quan estau treballant les cançons?
PA: tant les veus com les melodies tenen molta importància. La combinació de les veus de na Carme i la meva, ho feim a la cançó Dois, però no ho hem provat massa. Quan anàvem a gravar vam veure que era innecessari perquè trobàvem que hi havia massa informació. Sobretot amb la veu de na Carme que és suficientment impressionant.
CV: Ens ho han dit molt això que som un grup de Pop melodiós i poètic, donam molta importància a les veus i les melodies.
PA: de fet els nostres referents són molt melòdics. Parlant de referents de Manacor, a Roig! i Miquel Serra les melodies de les veus tenen molta importància dins les cançons.
BR: amb les veus és amb el que jugam més.

Les cançons tenen molts de registres, també hi tenen mèrit el baix i la bateria…
BR: justament les tres cançons que vam presentar al principi eren cadascuna d’un registre diferent. Una que simula la bossa nova, l’altre és funk i l’altra és més tranquil·la. Al final les rodes d’acords no són molt complexes i el que feim n’Adrià i jo és simplement anar marcant el ritme, un ritme molt concret i anant acompanyant-nos ell i jo. El fet que cada cançó tengui un estil diferent això era clau. Nosaltres posam el ritme una vegada ja hem fet guitarres i veus. Al final, fer un ritme o un altre amb bateria i baix fa que la cançó vagi per una banda o una altra.
PA: el fet que hàgim assajat tant i que en Biel i n’Adrià s’entenguin molt, que vagin junts, és important.

Si algú volgués saber el vostre estil a través d’un grup musical, qui triaríeu de les opcions que us donaré: Ferran Palau, The Velvet Underground, Renaldo i Clara o Joan Miquel Oliver.
BR: justament ho has endevinat molt bé! Crec que principalment seria en Joan Miquel Oliver o la Velvet. També ens agrada molt El Mató.
AM: tots quatre podrien ser perfectament els referents. Sobretot de Ferran Palau i Renaldo i Clara, la part electrònica i la part més Pop de la Velvet i Joan Miquel Oliver.
PARenaldo i Clara és el que ens assembla més, o la Velvet Underground.
CVRenaldo i Calra, per la part pop, i sobretot les bateries de Ferran Palau.

De cara els pròxims mesos, què teniu pensat fer?
CV: per ara queda polir les cançons, encaminar-nos en gravar el disc i fer els concerts que puguem.
PA: estam pendents d’una reunió amb els d’Enderock per veure com i quan gravam el disc. Per ara prioritzarem acabar les cançons. També estam mirant d’organitzar un concert a Manacor per les festes de Nadal.

Back To Top
Search