Skip to content

S’Agrícola recorda en un homenatge la gesta del manacorí Miquel Mas en guanyar el mundial de ciclisme l’any 1965

L’any 1965 un jove damunt una bicicleta va assolir una gesta que es va retransmetre per les pantalles de tots els televisors que aleshores hi havia a Manacor. Aquell jove era Miquel Mas, que al velòdrom donostiarra d’Anoeta va aconseguir per primera vegada per l’estat espanyol un campionat mundial de ciclisme. La prova era de mig fons darrere una moto i aquesta victòria va traslladar-se als carrers de Manacor amb manifestacions i celebracions espontànies i amb una històrica rebuda que varen recollir els mitjans de comunicació i que encara molts recorden.
Per aquest motiu dissabte dia 19 de novembre l’associació cultural s’Agrícola va fer un homenatge al ciclista manacorí. Va conduir l’acte l’escriptor i cantautor Tomeu Matamalas, que va fer una recordança de com era aquell Manacor dels voltants de l’any 1965, el moment en què Miquel Mas va guanyar el campionat del món i de com es va viure la seva gesta i del que va suposar pels manacorins i manacorines.
Tomeu Matamalas va recordar que el ritme vital del poble venia marcat pel rellotge de l’Església Gran, que tocava les hores i els quarts, les campanes de totes les esglésies anunciant misses i funerals i per la sirena de la fàbrica de perles que cridava les seves treballadores a la feina. Va continuar dient que la societat era eminentment agrícola, encara que ja es deixaven entreveure de manera tímida els canvis que la venguda de turisme hi comportarien.

Memòria col.lectiva
L’11 de setembre de 1965 a Manacor es va produir un esdeveniment històric, un títol esportiu que encara recorden amb diverses generacions de Manacorins. El triomf de Miquel Mas va desfermar una manifestació espontània. “La gent va sortir al carrer, es varen formar caravanes de cotxes, es treien pancartes amb fotografies de Mas, les campanes varen repicar a les totes, es varen sentir trons i coets, i tot això ho vàrem veure als diaris, a les revistes i a la tele, hi havia la convicció que Manacor havia aconseguit una cosa realment gran”, va explicar Matalalas durant l’acte d’homenatge.

A la cerimònia, celebrada 57 anys després de la gesta del ciclista Miquel Mas, hi va assistir el batle de Manacor. Juntament amb el president de s’Agrícola, va lliurar un diploma i un obsequi a l’homenatjat, que no va dubtar a agafar el micro i rememorar ell mateix aquella gesta esportiva que ha quedat gravada dins la memòria col·lectiva de la gent de Manacor. Però l’acte organitzat per s’Agrícola també va servir per homenatjar alguns dels socis històrics de l’entitat amb seu a sa Bassa.

Socis des de fa més de 50 anys
I és que a més de Miquel Mas també varen rebre un diploma commemoratiu els socis de s’Agrícola que enguany han complit cinquanta anys d’antiguitat. Simó Joan Galmés Cerdó, Joan Gayà Riera, Martí Puigròs Joan, Bartomeu Rosselló Ramonell i Cristòfol Pastor Noguera són els que enguany han arribat a aquesta fita i per això els seus noms també formen part de l’homenatge que es va fer dissabte dia 19.

Back To Top
Search