skip to Main Content

Per un Sant Antoni sense incidents

Manacor ho té tot a punt per a la festa més gran del municipi. Uns 120 foguerons cremaran la nit de dia 16 a tot el municipi, una xifra que ja anticipa que s’esperen molts santantoniers a celebrar la festa a Manacor. Així, “es prendran algunes mesures de seguretat que no han d’afectar els ciutadans ni el desenvolupament normal de la festa”, explicà el batle de Manacor, Pedro Rosselló. “Es notarà més presència policial, sobretot durant el recorregut dels dimonis des del primer ball fins a les completes i a l’església la gent no podrà entrar amb motxilles, bosses, botelles o objectes contundents”, afegí l’inspector en cap de la Policia Local, Antoni Sureda.

A més, i com a novetat, s’instal·laran barreres arquitectòniques al carrer del Convent i al carrer Nou per impedir el pas de vehicles. Les completes són, de fet, un dels actes més multitudinaris de la festa i enguany hi accediran 1.692 persones, que és l’aforament màxim que s’ha establert per a l’església. Des del Patronat de Sant Antoni i des de l’Ajuntament de Manacor es recomana visitar els foguerons i seguir la comitiva del dimoni a peu o en bicicleta. Enguany, a més, “per contribuir a reduir la circulacíó de cotxes durant la festa de Sant Antoni s’obrirà gratuïtament l’aparcament de na Camel·la la nit de dia 16 a dia 17, quan s’encenen i els foguerons, i també dimarts fins a les tres del capvespre, quan ja hagin acabat les beneïdes”.

Des del Patronat de Sant Antoni, el president Antoni Gomila insistí que “els santantoniers han de tenir en compte que no és possible anar pertot i que hauran de triar entre veure la colcada, les completes o l’encesa del primer fogueró”. En aquest sentit a les completes el creuer de l’església estarà reservat als membres de la banda, i el rector de Manacor, Andreu Genovart, agraí que “cada any els manacorins siguin més conscients que les completes tenen una part litúrgica que s’ha de respectar”.

Cavalls i petards
A més a més, com ja passa des de fa alguns anys, l’Ajuntament ha prohibit l’ús d’artefactes pirotècnics durant les festes de Sant Antoni perquè els foguerons i la resta d’actes es puguin desenvolupar amb normalitat. Per això, els agents de la policia local podran retirar o custodiar els artefactes pirotècnics quan puguin posar en perill les persones o la festa.

A més, com l’any passat, els cavalls i les bísties de muntura només podran circular entre les 16h i les 19h de dia 16 de gener i sempre s’haurà d’acordar el trajecte amb la Policia Local, que custodiarà la colcada i els trajectes amb cavalls i bísties per tal de garantir el desenvolupament normal de la festa.

Activitats escolars
Des del Departament d’Educació, la primera tinenta de batle, Catalina Riera, ha explicat que “ja fa alguns anys que apostam per transmetre als infants i als joves el protocol de Sant Antoni oferint activitats educatives que fomentin el respecte i les diferents maneres de viure la festa”.

Per això s’han repartit prop de 5.000 fitxes entre els escolars, que ells mateixos s’encarregaran de convertir en caretes de dimoni. A més, els alumnes dels diferents cicles d’educació infantil i primària acudiran a alguna de les activitats didàctiques que ofereixen els Serveis Educatius Municipals. Els infants de sisè d’educació infantil sentiran la història de sant Antoni i el porquet, un conte que segueix la vida del sant. Els alumnes de segon de primària se submergiran en la simbologia de la festa amb l’activitat Un vestit nou per a Sant Antoni, i els escolars de quart de primària han après a glosar amb l’activitat Una glosa mai fa nosa! A més, tots els alumnes de sisè de primària del municipi participen amb l’ajuda de diferents artistes de Manacor en l’elaboració de les figures que coronaran el fogueró que dia 16 cremarà a la plaça de sa Bassa i que enguany recrearan El llibre de les bèsties de Ramon Llull.

Back To Top
Search