La societat dels darrers segles, així com estava organitzada, pareixia impensable sense la presència de la menestralia. Els menestrals, aquells professionals generalment urbans, que feien feina amb les mans i…

Sant Jordi: llibre, lectura, paper
Aquesta setmana és Sant Jordi. Després de dues edicions trastocades per la pandèmia, la festa del llibre tornarà dissabte, presumtpament, amb tot el seu esplendor. No han estat anys dolents, per a la lectura i la indústria llibretera, aquests dos darrers de pandèmia. Sí, s’interrompé la festa del llibre, però no la celebració rutinària de la lectura, que va trobar un nínxol de temps del qual no disposava gràcies al confinament i a les mesures de control que ens recomanaven minvar la socialització i mantenir-nos tant com poguéssim a ca nostra.
Tanmateix, la batalla entre els llibres i les pantalles és titànica. Amb l’entrada del segle XXI de forma ascendent i en progressió geomètrica, les pantalles han anat guanyant terreny a les nostres llars i a les nostres vides d’una forma que no ens hauríem pogut imaginar mai. Només fa quaranta anys que a les cases hi havia un aparell de televisió en blanc i negre amb dos canals i un aparell de telèfon penjat a la paret o damunt una tauleta i connectat a un cable. Avui totes les nostres comunicacions passen pels telèfons mòbils, que duim sempre damunt, operatius i connectats, per les tauletes i pels ordinadors. Cert és que, segurament, tots aquests aparells ens donen un accés més universal que mai a la lectura, però la interferència de les imatges, dels vídeos i de les xarxes socials a tot això fan que la lectura virtual tengui una competència salvatge. No en parlem ja del costum d’agafar un llibre de paper, de desconnectar-se de tota realitat (la “real” i la “virtual”). Un costum de cada vegada més rar, de cada vegada més difícil de comprendre per les noves generacions i de cada vegada més difícil de sostenir per part dels lectors habituals d’un temps. No obstant això, cal dir també que comprar llibres i llegir continua sent una activitat que sosté una indústria gens menyspreable i una part gens menyspreable del moviment econòmic a la societat occidental.
Com diu Biel Mesquida, llegir fa tornar guapos. I cal també que els habitants dels Països Catalans ens mostrem orgullosos de la festa del llibre, tan arrelada a tots els racons de la nostra terra. Llegir és un entrenament inigualable per a la imaginació, és també una fórmula infal·lible per al cultiu de la ment i de la saviesa, i també per a la capacitat de reflexió i de participació com a actors socials amb esperit crític.
Alimentem amb il·lusió i orgull, per tant, la nostra festa del llibre, la nostra celebració de la lectura, el nostre creixement com a individus i com a col·lectiu. Sant Jordi ens fa ser més nosaltres i millors. Molts d’anys, i molts de llibres!