Juana Maria Puigserver Sansó (Manacor, 1976) i Llorenç Gayà (Artà, 1990) fa més de dues dècades que practiquen judo amb el Dojo Muratore. Parlam amb ells, ja que aquest cap de setmana han aconseguit el segon lloc en el Campionat d’Espanya de Judo en la Kata Goshin Jutsu, tan sols per darrera de l’actual subcampiona del món.
Què
Què significa kata Goshin Jutsu, la disciplina en la qual heu participat?
Llorenç Gayà: Les Katas són un conjunt de moviments que conserven l’essència del judo. Es van crear per poder treballar en grups d’alumnes amb assignació de tasques. Quan els alumnes saben el que han de fer és més fàcil que se’ls pugui corregir. Hi ha Katas per treballar el judo dret, el judo terra, la suavitat, la defensa personal antiga i el Goshin Jutsu són tècniques de defensa personal moderna. Es basa en una sèrie de moviments en què un membre de la parella ataca a l’altre i aquesta ha de fer la seva corresponent defensa.
Com us heu entrenat peraquest campionat?
Juana Maria Puigserver: Entrenam pràcticament cada setmana de l’any, entrenam repetint els moviments de diferents formes: a cops repetint cada moviment, a cops repetint tot el Kata, a cops amb resistències, altres sense seguir l’ordre preestablert, altres analitzant vídeos de diferents competidors. Per altra banda, està clar que també hi ha una planificació i un entrenament físic per tal de poder arribar amb les millors condicions a cada una de les competicions que es fan al llarg de la temporada.
Un segon lloc és una molt bona posició. Com valorau aquesta fita?
LLG: Un segon lloc al campionat estatal té molt de mèrit. Sempre hem tengut molt bons competidors, sobretot a aquest Kata. Cal dir que els mundials es disputen des de fa uns deu anys i sempre a cada una de les edicions les parelles d’Espanya han quedat amb molt bona posició aconseguint diferents pòdiums mundials.
JMP: Sense anar més enfora la parella que ens ha guanyat, que són de Felanitx, són subcampions del món, tan sols per darrere de la parella japonesa. Actualment, es veritat que no els hem aconseguit vèncer mai a Espanya, encara que a nivell europeu els hem aconseguit guanyar en dues ocasions. Una de les quals va ser l’any passat a l’Europeu del 2019. En el 2020 no hi ha hagut Campionat d’Europa a causa de l’actual situació de Covid.
Heu notat moltes diferències respecte d’altres anys en la competició per mor de la Covid?
JMP: Aquest any ha estat molt estrany per culpa de l’actual situació. Per començar, el Campionat es realitzava durant el mes d’abril, aquest any es va posposar fins al passat cap de setmana. L’Europeu s’ha cancel·lat, així com el Mundial. Abans de partir al Campionat ens havíem de fer un test d’antígens i quan arribàvem allà havíem de repetir un nou test. Cap dels participants als Campionats d’Espanya de Judo va donar positiu.
LLG: El Campionat d’Espanya sempre s’ha fet a un pavelló, enguany s’ha fet a un hotel tancat i sense públic per tal de garantir que no existís contacte amb persones de fora de la bombolla de competidors.
Quins són els vostres reptes de futur?
JMP: Sempre hem tengut el mateix repte: créixer i millorar com a judokes. Per aconseguir-ho entrenam cada dia, però sobretot ens agradaria veure diferents parelles del club i de l’illa poguessin seguir amb el món de les Katas.
Voleu afegir res més?
LLG: Ens agradaria donar les gràcies a totes i cada una de les persones que ens han recolzat a aquest camí: la Federació Espanyola de Judo, la Federació Balear de Judo, el Govern de les Illes Balears i els nostres mestres: Ponç Gelabert i Guiem Puigserver i a vosaltres per donar a conèixer el nostre esport.