Skip to content

NOTÍCIA

Sense foguerons al carrer i amb completes per internet

No era desitjat per ningú, però tampoc a ningú no ha vengut de nou. Avui el batle Miquel Oliver ha comparegut davant els mitjans en companyia d’Antoni Gomila, president del Patronat de Sant Antoni, i d’Antoni Amorós, rector de Manacor, per anunciar que no hi haurà festes de Sant Antoni.

Oliver ha recordat que des de la comunicació que se suspenien els concursos relacionats amb la festa de Sant Antoni a Manacor, “els pobles que fan Sant Antoni, han anat anunciant l’anul·lació dels seus actes”. A més, el batle s’ha remès també al decret del Govern balear que diu que “totes les festes patronals s’han d’anul·lar”. Així, “després de fer una valoració conjunta entre Patronat i Ajuntament hem decidit que es fessin només aquells actes testimonials, en forma de reminiscència o recordança que fos possible de fer”. Oliver ha reconegut que “són festes molt sentides i manacorins i manacorines les hem potenciades molt els darrers anys, però enguany toca fer bonda i ser molt conscients de la situació sociosanitària que tenim”.

Per part seva, Antoni Gomila, president del Patronat de Sant Antoni ha encetat dient que “si no fos per aquest virus del dimoni ara no hauríem de ser aquí”. Gomila ha recordat que “fogueroners i carrossers comencen amb reunions i despeses per fer les seves creacions ja a principi d’octubre. Tanta de sort que prenguérem aquella decisió de suspendre els concursos enguany, perquè ha quedat demostrat que les coses no estan per fer festa”. “Al Patronat ens dol molt no poder fer festa al carrer. Des del 1854 sempre hi ha hagut de forma ininterrompuda festes de Sant Antoni al carrer”. Ni pel grip de l’any 18 ni per la guerra civil s’interrompé la celebració. Pel que fa als actes litúrgics, Gomila a asseverat que “des del segle XIV tenim constància de la seva celebració”. Però enguany, ha dit, “no toca”.

Així s’han elaborat uns cartells amb els diferents actes que es podran mantenir. “Hi hem volgut posar un armari amb tots els objectes significatius de la festa, preparats, nets i a punt per poder sortir a fer festa quan sigui possible”, ha dit Gomila. Així, hi haurà amollada de quatre coets dia 12 de gener a les 22h, en recordança del primer ball; dia 16 de gener a les 14:15, en recordança de la sortida dels dimonis de cal Baciner; i dia 16 a les 20h, que seria quan s’encendria el fogueró després de completes.

Precisament, tant les completes com l’ofici sí que se celebraran, però a porta tancada. Així ho ha confirmat el rector Antoni Amorós. “De fet”, ha dit, “els actes litúrgics eren el fil conductor de la festa, i Sant Antoni, a banda d’encomanar-li animals i conradors, també era invocat i venerat per curar de malalties i pestes, per això ara més que mai hem d’encomanar el nostre poble a Sant Antoni”. A les completes hi acudiran només els capellans, el cor dels Dolors i la Banda de Música, a més dels treballadors dels mitjans de comunicació autoritzats per deixar-ne constància gràfica. Igualment, l’Ajuntament en farà retransmissió en directe a través del seu canal de Youtube.

Antoni Gomila i Miquel Oliver han explicat també que s’han imprès vuit lones de grans dimensions que es penjaran durant aquests dies a llocs emblemàtics de la festa, com ara la plaça de la Rectoria, el carrer de Sant Roc, la plaça de Ramon Llull, la plaça del Palau, la plaça de la Concòrdia o la plaça de l’Ajuntament.

Finalment, el batle Oliver, ha explicat que “en el moment de les completes la plaça del Palau estarà acordonada per evitar que s’hi pugui accedir amb la intenció de sentir, encara que sigui de lluny, el so del bombo o de la música”. En aquest sentit el batle ha fet “una crida a evitar que sigui un dia complicat, hem de tenir seny, i la gent ha de saber que tots ens sentim molt Sant Antoni, però la situació ens demana que siguem mesurats en el nostre comportament”. D’aquesta manera, tampoc no es dirà “des d’on amollarem els coets, per evitar precisament que la gent s’hi acaramulli”.

A preguntes de la premsa, Miquel Oliver ha dit que “no està prohibit fer foguerons, però sí que està prohibit fer concentracions”. Per això, l’Ajuntament “no autoritzarà cap fogueró a la via pública” i a més, Oliver ha recordat que “hi ha un decret de sancions aplicables no sols al qui s’acaramulla sinó també a l’entitat, associació o persona que ho fomenti”. El batle està preocupat per la possible incidència de foguerons “a fora vila”. La policia local serà al carrer, “en un nombre similar d’efectius al que ja hi hauria si hi hagués festa, però amb una distribució diferent”, ha acabat afirmant Miquel Oliver.

PUBLICITAT

Back To Top
Search