skip to Main Content

Ses Comes: el que els ulls acostumats ja no veuen

Mateu Mas és educador social, fou membre de la Junta de Districte entre 2011 i 2015 i ara és pare d’alumnat del CEIP Ses Comes de Porto Cristo. Reflexiona sobre el malmenat estat de la històrica escola del centre del poble. Ho fa a partir d’un diàleg amb el seu amic Jeroni, que torna a Porto Cristo per un sopar d’amics.

La Fira Nocturna és un dels actes que atreu més gent de fora poble per visitar Porto Cristo durant les festes del Carme. Un amic de l’adolescència, en Jeroni, em fa saber que hi vendrà. Per què no quedam? Fa temps que no ens veim, em diu. Com ja fèiem fa vint-i-cinc anys, i no sabem fer d’altra manera, quedam a Sa Sirena. Vuit i mitja? Vuit i mitja. Fa tard. Res de nou. La gentada que passeja fa agradable l’espera. Passades les nou compareix.
-He hagut d’aparcar a l’entrada del Port! Quin merder! Necessit una cervesa.
M’explica la nirviada que ha agafat, que avui en dia hi ha cotxes per tot, que la gent aparca molt malament, que ha trobat merdes de ca, que alguns carrers no estan gens il·luminats, i que ha passat per la Plaça de Ses Comes i que ha quedat commogut de veure una aula prefabricada enmig del carrer.
-Està plantada allà enmig, sense cap paret que la separi dels carrers del costat, només amb unes barreres de ferro, i en terra hi ha el mateix asfalt d’abans, ni tan sols no han fet un trespol!
Li explic que allà és on van a escola les meves filles, i que conec bé de què parla. Li confés que la primera vegada que ho vaig veure vaig pensar que era molt lleig, de mal gust, desagradable, però els polítics ens digueren que era provisional i, mira, ja fa un any i ja ens hi hem acostumat la vista.
-I allà hi fan classe els nins?
-És clar, què et penses? Que són per planta? I no només això, ens han dit que el mes de setembre en posaran una altra.
-Una altra? Allà enmig del carrer? I no vos queixau? Jo no voldria que els meus fills anassin a una escola així. Per què no els canvies de centre, Mateu?
-L’escola no només són les instal·lacions. Estam molt contents amb els mestres.
-Sí, però per molts bons mestres que tengueu no és just que hi hagi tantes diferències entre unes escoles i les altres, i jo no voldria estar ficat allà dins durant cinc hores cada dia durant nou mesos. A més, he vist que també hi ha dos barracons enmig del pati. També hi fan classes allà? Ara entenc per què hi ha tant gent del Port que escolaritza els seus fills a Manacor o a Son Carrió.
El meu vell amic m’encén. Mentre passejam pels distints mostradors de la Fira discutim sobre aquest tema tan sensible, el de l’educació dels nostres fills, el de les abismals diferències que hi ha entre uns centres escolars i altres del municipi, tant a nivell social com econòmic i d’infraestructures, i el de la deixadesa política en aquest aspecte.
Li faig saber, al meu amic retrobat, que a l’inici de legislatura el Govern de progrés presentà un Pla d’Infraestructures Educatives 2016-19 en el que anuncià que durant el 2017 s’eliminarien les dues aules modulars que hi havia a l’Escola de Ses Comes, les que es troben dins el pati. No només no ho compliren, sinó que el curs passat n’hi afegiren una (enmig del carrer Tramuntana, de la manera més antiestètica possible) i d’aquí a poques setmanes n’hi afegiran una altra.
-Però com a mínim hauran començat les obres d’ampliació, no? -em demana.
-Les obres havien de començar l’any passat, però ningú no sap perquè encara no s’ha fet res. Des de Palma diuen que la culpa és d’uns permisos i gestions que corresponen a l’Ajuntament de Manacor, però des de l’Ajuntament diuen que els tècnics de la Conselleria d’Educació no compleixen amb els plaços que toquen.
-Em sona. La política mediocre de tota la vida. La culpa sempre és dels demés. Les administracions obviant les seves responsabilitats, moltes paraules i pocs fets. Fum.
-Talment, Jeroni. Talment. I el poble, com sempre, patint les conseqüències del seu menfotisme.
-I vaig llegir no fa gaire que la Presidenta Armengol i la Vicepresidenta Busquets vengueren a Porto Cristo per alguna cosa de la neteja del litoral i del control de la posidònia, eh?
-Sí, haguessin pogut aprofitar la visita per comprovar l’estat i aspecte de Ses Comes, no diuen que defensen tant les escoles públiques?
-No entenc perquè cap regidor o periodista no els ho va suggerir, o algun militant del seu partit.
Mentre acabam la volta, el meu amic em diu que si no ens posam les piles els polítics no faran res, que ells només funcionen a cop de titular de premsa. Parlam que tot això és lent, que les obres són cares i que s’han de posar d’acord tant l’administració local com l’autonòmica.
-Per això cobren, per posar-se d’acord, no? -li contest. Em replica que el sentit comú és el menys comú de tots els sentits.
Acabam la volta, anam a sopar i al concert de la platja. Evidentment, no ens passam tot el vespre parlant del mateix, però quan me’n vaig a dormir, tot i el cansament, el tema de l’estat de l’escola de Ses Comes que hem discutit em provoca un neguit seguit d’un cert insomni. Pens. Somio.
La classe política dirigent ha de tenir clares les prioritats i, si dins aquestes hi ha l’educació pública, no es pot consentir que hi hagi escoles en aquestes condicions. Ses Comes és l’escola del municipi de Manacor amb més aules prefabricades. Primer varen ser dues, després tres, el curs que ve quatre… Fins quan? On és el límit?
Voler és poder, i si hi ha voluntat es poden agilitzar tots els procediments i fer les excepcions necessàries com s’ha fet i es tornarà fer amb el complex comercial que duu en nom del nostre estimat tennista i que està situat a la sortida de Manacor en direcció a Cales, sabeu on dic? Voleu dir que l’educació pública no és, també, d’interès general?
La construcció o reforma de les escoles és competència autonòmica, però des de la política local també es poden fer accions per tal que no hi hagi diferències tan grans entre unes escoles i unes altres. Des d’aquestes línies demanaria als nostres representants locals que facin pinya i es plantin davant Palma per exigir millores d’una vegada per l’Escola de Ses Comes, que es faci una denúncia pública de l’estat de les infraestructures i de l’aspecte del centre (sobretot de les aules noves, enmig del carrer). També s’ha de tenir clar si l’aposta de futur passar per ampliar l’escola, si se’n pretén fer una de nova o si les dues coses.
Tanc els ulls però no aconseguesc conciliar el son. Em revé que no li he explicat, al meu amic Jeroni, que a Ses Comes no hi tenim conserge, i que som l’únic centre escolar de Porto Cristo, i un dels pocs de tot el municipi, sense aquesta figura. Competència municipal, per cert. Tant de bo que l’any que ve, si tornam passejar per la Fira Nocturna, les coses hagin millorat i ja no quedi cap barracó a les escoles del nostre poble ni hi hagi tantes diferències entre les instal·lacions d’uns i altres centres.

Mateu Mas Perelló

Back To Top
Search