skip to Main Content

Setmana alcoveriana a Manacor

Amb la presència del director general de Cultura, Jaume Gomila, i del batle de Manacor, Pedro Rosselló ha estat inaugurada aquesta setmana d’actes que la Institució Pública Antoni Maria Alcover dedica al qui molts han anomenat “apòstol de la llengua”, pare del Diccionari Català-Valencià-Balear i també recol·lector de les rondalles.

En l’acte de presentació, actuà de mestra de cerimònies Magdalena Gelabert, directora-gerent de la Institució Pública, que donà pas al parlament de Jaume Gomila, que venia en representació de la consellera de Cultura, Ruth Mateu, que excusà la seva absència.

Jaume Gomila ressaltà el caràcter de capital cultural que ara mateix té Manacor, per la seva capacitat de lideratge i impuls en “la cultura popular, la llengua, les arts escèniques o la literatura”, una capitalitat que “s’expressa tothora i reflecteix una determinada manera de ser”. Per Gomila, aquest tarannà estaria directament relacionat amb personalitat magnes com la d’Antoni Maria Alcover, que “amb el seu esperit romàntic va esdevenir un autèntic visionari”. El director general relacionà la perseverància d’Alcover amb els cèlebres versos d’un altre homenot, Marià Villangómez, que digué: “Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig”.

Gomila acabà la seva intervenció recordant que les rondalles recopilades per Antoni Maria Alcover “han deixat la seva empremta en generacions de mallorquins”, un llegat comparable al d’altres visioinaris com “Ramon Llull o Albert Camus, dels quals celebram també aquests dies els aniversaris”. Gomila agraí a personalitats com Llull, Camus o Alcover “la bogeria de voler l’impossible i la disconformitat amb la realitat que ens envolta”.

Clogué l’acte el batle de Manacor, Pedro Rosselló, que explicà que Alcover “era un savi que admiram i que ha esdevingut símbol de la nostra cultura i de la nostra llengua, ara el que hem de fer nosaltres és obrir el seu llegat a tot el món”.

Actes

Ahir dimarts, Gabriel Barceló Bover impartí una conferència sobre el valor de la figura de Miquel Riera Alcover en la creació de la Institució Pública Antoni Maria Alcover. Avui a partir de les cinc i mitja tendrà lloc un taller de rondalles. Dijous a la mateixa hora s’esdevindrà la ja tradicional ofrena floral al monòlit situat al final del passeig de Na Camel·la. I el mateix dijous s’iniciarà el plat estrella, la Marató de Rondalles, que continuarà tot el divendres.

Back To Top
Search