skip to Main Content

“Si aquest projecte no parteix de la generositat, està condemnat al fracàs”

Coalició per Mallorca és la nova federació de partits polítics independents impulsada per figures polítiques com Joan Monjo i en el qual també hi participa Antoni Pastor, amb qui hem pogut parlar sobre el desenvolupament d’aquesta iniciativa i sobre els rumors de la incorporació d’AIPC.

A finals del mes d’octubre, el ventall de partits polítics de les Illes s’ampliava amb el sorgiment de Coalició per Mallorca, una federació que pretén integrar els partits independents existents arreu de l’illa i amb l’objectiu de sumar forces tant al Parlament de les Illes Balears com al Congrés dels Diputats. En un primer moment, es va informar que els impulsors d’aquesta iniciativa eren l’actual batle de Sant Margalida per Convergència-El Pi, Joan Monjo, qui també va ser expresident i exsecretari general d’Unió Mallorquina i l’exbatle de Manacor i exconseller insular pel Pi, Antoni Pastor. Però, com explica Pastor, el seu paper dins aquesta nova formació política no és ben bé la mateixa que Monjo i que per ara no té pensat estar al capdavant. “No pretenc tenir un paper destacat -afirma Pastor- perquè estic centrat en altres coses”. Així i tot, pareix evident que en forma part i ens explica en què consisteix i els principals objectius.

Segons Pastor, Coalició per Mallorca “és una coalició de partits que ja existeixen, sumar forces per tal de posar en comú allò que ens uneix”, el seu perfil polític i ideològic s’acostaria al centredreta i centreesquerra, “un àmbit polític important”, segons Pastor. De fet, un dels principals objectius és obtenir una veu amb la qual aquests partits independents puguin estar representats en organismes supramunicipals com el Parlament i amb el suport popular necessari, poder defensar un discurs propi en el Congrés dels Diputats i aconseguir avenços per les Illes Balears. Com explica Pastor, els seus símils més immediats són Coalición Canaria Teruel Existe, unes formacions que esdevenen imprescindibles alhora que es formin governs d’àmbit estatal. Com exposa Pastor, ara mateix aquesta és una opció rentable, “era impensable fa deu anys perquè hi havia una majoria absoluta on guanyaven o PP o PSOE, amb ajudes de catalans o bascos en què no necessitaven a ningú pus. Ara això ha canviat, ara mateix un diputat de Coalició o Teruel té molt de valor per a la seva comunitat”. És possible que la seva experiència pugui valer per justificar l’inici d’aquesta coalició, però Pastor reconeix que és “un projecte utòpic”. Cal dir també que afirma que la conjuntura política fa viable aquesta opció.

D’entre les línies estratègiques del partit, l’exbatle de Manacor destaca la millora del finançament de les Illes Balears, la reactivació econòmica per mor de la pandèmia i fins i tot, una possible reformulació de l’estructura econòmica de les Illes, ja que “som una comunitat molt fràgil perquè vivim pràcticament del turisme” en paraules de Pastor. Davant els rumors de la incorporació d’AIPC, Pastor respon que “és un partit totalment consolidat que guanya sempre dins el seu àmbit de Porto Cristo” i que per la idea de la Coalició per Mallorca “encaixen molt bé partits com AIPC“. Així i tot, el treball immediat és aconseguir la participació d’altres partits i s’inicia un període de debat intern i d’obertura amb la mirada posada cap a les eleccions del 2023. Pastor, per concloure, fa una advertència “si aquest projecte no parteix de la generositat, està condemnat al fracàs”.

Back To Top
Search