Núria Hinojosa (Manacor, 1988) és ara portaveu socialista i regidora a l’oposició després d’haver estat durant quatre anys delegada d’Urbanisme al costat de MÉS-Esquerra i Podem. De les desavinences amb l’actual equip de govern i de les perspectives de futur en parlam en aquesta entrevista.
Comencem pel final. Al ple de dilluns punyíreu perquè el contracte de jardineria quedàs damunt la taula.
Sí. I ho vàrem aconseguir. Nosaltres partíem de l’experiència de Sebastià Nadal en aquesta àrea i sabíem que hi havia mancances que s’havia de corregir. No volem que hi hagi nuclis de primera i de segona. I aquest contracte no arribava a Cala Murada, CAles de Mallorca i s’Illot. Ho sabíem perquè segurament som els únics que ens descarregam els documents i ens els llegim. Aquest contracte s’havia preparat sense la supervisió ni la col·laboració del departament d’Urbanisme, que era necessària. És un insult a la cara per als ciutadans d’aquestes zones així com es plantejava a la zona costanera. És un insult a la cara dels ciutadans d’aquestes zones, pensar que la bossa d’hores podia suplir aquesta mancança. La bossa d’hores són deu dies a l’any, i això significa que després has de fer córrer la brigada perquè vagi a desbrossar. Estic molt contenta d’haver-ho aconseguit i de tenir l’oportunitat de millorar aquest contracte. Jo ja els ho vaig dir: “Sou un govern en minoria i heu d’escoltar l’oposició”.
També va sortir el problema del renou al centre, a través d’una moció del PP, que proposava la creació d’un Pla Especial de Reforma Interior, entre d’altres mesures.
El PERI no té cap sentit en aquest problema puntual que ens ocupa, perquè és una figura urbanística de tramitació llarga. La solució ha de venir vinculada a l’aprovació d’una ordenança que sí que depèn de nosaltres i que l’hem de fer complir. Ara… el PERI, quan tenim el Pla Especial del Conjunt Històric abandonat dins un calaix, o també el Pla Especial d’Accés a cala Varques, o tota l’execució del primer quadrienni del Pla General totalment aturada…
Per així com parles pareix que no hi ha hagut cap canvi en les relacions entre el PSOE i l’equip de govern.
No hi ha hagut cap canvi, perquè a MÉS-Esquerra no l’interessa que hi hagi cap canvi, i a AIPC tampoc, pel que sembla. Ja ho hem dit moltes vegades: nou regidors no basten per treure la feina que té el municipi. El Partit Socialista és un partit d’esquerres, progressista i amb experiència de govern. Si qualcú s’ho pensa, que s’ho llevi del cap: no farem cap moció de censura amb el PP. Ara bé, ells volen estar en minoria, i són ells els que han d’explicar per què hi volen estar. La gent ja ho comença a veure.
Fins a quin punt us sentiu còmodes? De vegades votau per ideologia, però d’altres ho deveu fer per estratègia política o fins i tot per despit…
No solem votar gairebé mai en contra. A les mocions, el nostre eix és la coherència. Votam a favor d’allò que pensam que s’ha de votar a favor. Varen aprovar una modificació pressupostària gràcies al Partit Popular. Nosaltres hi havíem presentat unes propostes, també. No era res de l’altre món, però havíem dit que si no feien cas del que nosaltres consideràvem no hi votaríem a favor. Les desestimaren, tant les nostres com les del PP, que va decidir que no tenia dignitat i hi va votar a favor. Nosaltres, per exemple, ahir vàrem votar a favor del Pla Director del Museu, perquè creim en el projecte. No ens cauen els anells. Però sí que és cert que pensam que de vegades aquest govern s’oblida que està en minoria.
Us deuen telefonar abans de dur les propostes a ple o a les comissions informatives.
A nosaltres no ens telefonen.
Vols dir que van a pèl al ple?
Van a pèl al ple.
S’acosta el final d’any. Teniu notícies del pressupost del 2025?
Veurem com serà. Tenim interès per participar activament del futur de Manacor, de decidir quines són les prioritats per al nostre municipi. Tenim moltes d’idees i un programa que volem que s’implementi. Estam a l’oposició tot i haver votat a favor que el batle sigui batle, que ho és gràcies al vot del Partit Socialista.
Votàreu enganats?
Si veus el vídeo de la investidura i escoltes la nostra intervenció ja veus que ho tenia clar, però perquè els coneixem. Vàrem fer moltes reunions i per pactar haguessin bastat dos o tres dies. Tenen una estratègia que ja s’ha vist i que no l’entenem. El projecte progressista per Manacor no el pot aglutinar només un partit. És una qüestió de lògica. MÉS-Esquerra no traurà majoria absoluta i sempre s’haurà de posar d’acord amb altres partits. I aquesta estratègia no beneficia ningú.
Hi ha possibilitats de reconciliació? O aquest distanciament serà per sempre?
És que per part nostra no és així. Això els ho has de demanar a ells, que són els que no ens volen. Només podem governar amb MÉS-Ésquerra i AIPC. Si no ens volen hauran d’explicar per quin motiu. Què és per què hi som jo? Quin problema tenen? Els regidors han demostrat la seva vàlua. La gent ho comença a veure, duim pràcticament un any i mig de govern. És tan diferent, que és poca en comparació al mandat 2019-2023… Ens sap molt de greu veure aquesta inactivitat. Ara han contractat una empresa d’Olot per 18.000 euros per dinamitzar el comerç local. Nosaltres sense haver de menester res d’això vàrem ser capaços de fer uns anys de feina fantàstics amb Maria Antònia Truyols. Com et podria dir Artur a festes,. La nostra carta de presentació hi és. Vàrem demostrar la nostra solvència.
Tens sensació de paràlisi?
D’inactivitat, falta d’idees, fins i tot a l’esquerra del Partit Socialista s’ha creat una nova iniciativa política, que no resta vots al Partit Socialista. Potser són ells que han de revisar si aquesta estratègia és correcta. Es tracta d’escoltar el que passa al carrer. A tots ens arriba. Els nostres votants no votaran el MÉS-Esquerra. I viceversa tampoc. Això va de cooperar, de democràcia, de ser generós i d’entendre que la política és teixir aliances. Les majories absolutes en aquest poble, desgraciadament, només les aconsegueix el PP. I si va així, Miquel oliver podria passar a la història com el batle més progressista que hi ha hagut mai i que ha tornat dur el PP a la majoria absoluta, si no hi posen remei.
Aquesta setmana també ha presentat la renúncia el vostre número dos. Artur Aguiló, que apunta dues causes principals: una la seva vida personal i familiar; l’altra, el disgust pel tracte rebut de part dels exsocis de MÉS-Esquerra.
És que ho va passar malament. Ho vàrem passar tots malament. La vida són etapes. I ara tot és molt diferent. T’omple molt més fer feina pel poble com a delegat d’unes àrees que t’agraden. Aquest darrer any ha estat molt dur. I a ell l’han atacat molt a nivell personal, posaren en dubte la seva honorabilitat. I aquest mal no el pots dur sense que et passi factura. De vegades et compensa més dedicar-te a altres coses i no haver d’esrtar pendent del rellotge ni de l’agenda. N’Artur té 29 anys i des dels 23 estava al peu del canó. Només podem tenir cap a ell paraules de gratitud, per la feinada que ha fet i pel compromís que ha tenngut amb Manacor.
El batle és el delegat d’Urbanisme. S’ha aprovat la gerència per a aquest departament.
No. S’ha aprovat el reglament. Però la gerència continua sense dotar-se. Em sap molt de greu la parlàlisi del departament. Hi havia una feina començada, un pla especial per al conjunt històric. Hi ha molta de feina que vàrem deixar pendent i talment com ho vàrem deixar, talment està. I què farà un gerent? Substituir el regidor absent? Desaprofitam els recursos que tenim i les oportunitats que ens ha donat el poble de Manacor amb els seus vots.
Creus realment que el Pla General que aprovàreu aporta cap solució a l’emergència habitacional que vivim?
En podríem parlar dues hores i és una qüestió molt difícil de respondre en una pregunta d’una entrevista. Vaig llegir l’entrevista a Lluc Gayà i les seves paraules sobre el Pla General. Però és que el Pla General de Manacor bàsicament incorpora els creixements que ja preveien les Normes Subsidiàries com a urbanitzables. L’emergència habitacional no se solucionarà amb el Pla General. El que hem de fer parteix d’Europa, passa per l’Estat i per la Comunitat Autònoma. Als ajuntaments les competències són les que són. S’han fet habitatges de protecció oficial a Lleó XIII, hem mirat que fos la iniciativa privada també qui lideràs la construcció d’habitatges. Ara tenim dos pisos ja escripturats a nom de l’Ajuntament, un al carrer de Severo Ochoa i l’altre a l’avinguda de Mossèn Alcvoer. També hi ha un decret del Govern de les Illes Balears per arribar a un cens d’habitatge desocupat… però tot això són recursos, i sobretot feina.
Però cal estrènyer els propietaris.
Hi ha polítiques fiscals per incentiva o desincentivar els propietaris. Com a Ajuntament podem saber si un habitatge és buit o no de manera molt fàcil: amb el consum d’aigua. A partir d’aquí, cal implantar les polítiques fiscals. Però a l’equip de Govern encara no l’he sentit parlar de quin full de ruta té per a Manacor. Diuen que són el govern de la transparència i la participació, però no he tornat a veure cap assemblea oberta. Cal que mirem com ho podem fer perquè aquest patrimoni urbà que tenim a Manacor es pugui aprofitar millor. S’ha d’intervenir el mercat, per garantir un dret bàsic que és el de l’accés a l’habitatge. I en això hi té molt a veure el Govern d’Espanya.
Mentrestant, moltes de les cases que podrien oferir-se com a lloguer ordinari s’ofereixen com a lloguer vacacional.
És que bastaria perseguir l’habitatge turístic il·legal. El Govern central prepara una llei per limitar els habitatges turístics. A les Illes Baleears el que hem de fer és claríssim. No podem ampliar l’oferta de places turístiques, sinó que n’hem de millorar la qualitat. Que venguin menys visitants però que siguin millors.
Quin futur preveus? Fas comptes tornar a encapçalar la llista socialista a l’Ajuntament de Manacor?
Ara mateix l’únic que tenc clar és que em dedicaré en cos i ànima a la meva filla, perquè s’ho mereix i jo també, que m’ho meresc. Ara és molt prest. No ens ho hem plantejat. Si me’n vaig serà per decisió pròpia, no perquè ningú m’obligui a fer-ho.