skip to Main Content

S’Illot… què ets? Què vols?

Què pensen els s’Illoters del seu poble?

Les preguntes:
1. Com així vius (o estiueges) a s’Illot?
2. Què té de diferent s’Illot respecte d’altres nuclis costaners de Manacor?
3. Quines mancances té s’Illot?
4. En quines coses s’ha millorat els darrers anys?
5. De l’1 al 5, quina nota posaries a la gestió del delegat de s’Illot, Antonio Garcia?
6. Com es diferencia el nucli entre l’hivern i l’estiu.

Maria del Mar Serrano: “A l’estiu està massa saturat”

1. A l’ any 2002 vaig quedar el primer hivern, abans només hi anava els estius. Un s’ illot totalment diferent.
2. Per mi el més important es estar enrevoltada de natura a dreta cap a Cala Morlanda i a l’esquerra Sa Coma i la meravellosa Punta de n’Amer
3. És un altre estil de vida, el pitjor és la poca freqüència i mala organizació del transport públic per connectar-se amb molts de pobles de l’illa.
4. Hi ha bus directe a l’aeroport.
5. Prefereixo no contestar no estic posada en política.
6. L’hivern és molt més tranquil. L’estiu està massa saturat i es desvirtua la màgia del lloc i els renous són constants del matí al vespre. Jo parlaria de dos s’Illots!! La primavera i la tardor són les millors temporades excepte quan vivim les torrentades com la del 89 o la del passat 9 d’octubre.

 

Xesca Gàndara: “Sempre som els darrers de la fila”

1. De ben petita ja hi estiuejava, la meva padrina va ser una de les primeres pobladores. Sempre vaig saber que m’agradaria molt viure aquí.
2. S’Illot és especial, però no he viscut als altres nuclis…
3. De mancances n’hi ha moltíssimes: un PAC amb metges cada dia, una policia permanent que no li veim el pèl, infraestructures, manteniment…
4. No s’ha millorat gaire. Sempre som els darrers de la fila, gairebé ningú es recorda de nosaltres.
5. Un zero. Es passeja molt poc per veure què ens falta i què necessitam. El dia de la torrentada deia que “aquí no ha passat res”, quan la gent va sofrir molt.
6. L’estiu és molt més alegre, és més viu, ve molta gent de Manacor… A l’hivern és trist, és un poble fantasma, sobretot a la zona de la platja.

 

Petra Sureda: “El pontet ha estat en mal estat des d’abans de l’estiu”

1. Visc a s’Illot perquè m’agrada la natura i aquí tenc mar i marina ben a prop.
2. Trob que s’Illot dona sensació de més amplitud que altres llocs que potser tenen platja més petita o carrers més estrets. Aquí, fins i tot a l’estiu, amb molta més gent de la que hi viu a l’hivern, s hi està molt bé.
3. Jo faig feina i activitats a Manacor, per fer qualsevol tràmit també a Manacor… A s’Illot està bé per córrer, nedar, passejar a peu o en bicicleta. Per qualsevol altra cosa, Manacor.
4. Fa 10 anys que visc a s’Illot i he vist millores en el passeig de la platja, així com en la ronda del matí, i en alguns carrers que han asfaltat, han fet les voreres, han posat faroles… I el poliesportiu.
5. No conec el delegat. El pontet ha estat en mal estat des d’abans de l’estiu, i fa poc temps que l’han mig arreglat.
6. A l estiu hi ha molta gent i tots els negocis oberts, hotels, turistes. A l hivern està un poc abandonat. Per exemple hi ha dies que falta l’enllumenat d’alguns carrers, cosa que no passa a l estiu.

 

Andreu Riera: “Falta neteja dels carrers i de solars buits”

1. Perquè és un lloc tranquil i hi tenia una barca i anava a pescar.
2. És un lloc pla per anar a caminar i té una bona platja.
3. Falta neteja dels carrers i de solars buits.
4. Han asfaltat carrers i han tancat alguns solars abandonats.
5. Un 3.
6. A l’hivern és més tranquil perquè no hi ha turisme, i a l’estiu més entretengut per les festes i per la gent que estiueja.

Antoni Sureda: “Hi falta un espai per als joves”


1. Els meus pares tenen una casa a s’Illot la qual ja hi anavem amb tota la família, essent jo ben petit, els caps de setmana dels estius. De ben jovenet ja vaig establir un vincle emocional amb aquesta zona costanera. Després la vàrem llogar uns anys. Quan em vaig emancipar vaig conviure amb parella durant vuit anys a s’Illot i ara hi anam des de principis de juny fins que ve el fred. Veure la mar em permet desconnectar dels truis del dia a dia. I si t’aixeques prest i veus sortir el sol de dins la mar gaudeixes d’un espectacle natural.
2. Un entorn natural privilegiat, pròxim i tranquil: caló d’en Rafalinos, na Morlanda, Punta de n’Amer. També l’encant de la marina seca amb els seus llaüts. I una escola pública amb una línia metodològica valenta i innovadora.
3. Destacaria la falta d’un espai tipus casal de joves que dinamitzi la vida dels joves per pal·liar una realitat sociocultural desfavorable. Un cert incivisme pel que fa a cans a lloure, excrements de cans, al•lots passejant amb la música forta. També hi ha una falta de seguretat en els encreuaments per entrar a l’avinguda Camí de la mar per sortir del poble.
4. El tancament de solars i l’entorn del poliesportiu.
5. Pens que és positiu que qualcú del poble s’Illoter tengui un representant a la Sala pel fet que ell coneix els problemes directament de la gent. Per aquest fet l’aprovaria, però ben justet (5). El sr Garcia va donar suport a una moció de censura sense cap fonament.
6. Valor molt la tranquil·litat de l’hivern però em falta la vida sociocultural i les relacions d’amistat que són a Manacor. Això suposa fer molts de camins d’anar i tornar. A l’estiu, un aspecte negatiu és la música de certs hotels passada de decibels. Pel que fa als aspectes positius, perceb un bon clima de turisme familiar, l’ambient i la vida social i especialment gaudir d’un bany a l’aigua calmada de na Morlanda quan el vent bufa de llevant o a la platja de s’Illot quan ve de migjorn.

Tomeu Pascual: “La mancança més grossa és la falta d’educació”

1. Mai se sap on acabaràs. Ses circumstàncies et porten d’un lloc a l’altre i de tot s’aprèn. Vaig viure a fora molts anys, però tenia molt clar que si mai tornava a Mallorca, viuria a S’Illot, i aquí som. Aixecar-te cada matí i veure, ensumar i sentir la mar no té preu. Visc a S’Illot perquè aquí tenc tot el que puc desitjar i viure a prop de la mar crec que t’aporta un estil i ritme de vida que és el que volem per sa nostra familia.
2. S’Illot té unes ones curtes però molt divertides, si surts a remar o a navegar amb sa barca tens uns paisatges i unes cales precioses. Si no vols arena, tens des de Cala Morlanda a la Punta de n’Amer per gaudir de les roques. Tenim l’escola d’infantil i primària millor valorada i els serveis necessaris: comerços locals i de proximitat, farmàcia, bars, restaurants, a més de grans supermercats molt a prop. Té una mida abarcable que et permet conèixer als veïnats. Una de les coses que més valor és que la meva filla aprèn a créixer amb gent de tots els orígens i el que importa no és d’on ve, sinó quin tipus de comunitat cream entre tots. Pel carrer els pares ens saludam, els nins es criden de banda a banda de carrer i es generen les sinergies de poble petit i proper.
3. Tenim certes mancances que precisament és el que dóna l’encant de viure en un nucli menys massificat i apartat, i d’altres que ens fan sentir ciutadans de segona. La manca de llum, de neteja, de presència policial, d’assistència sanitària, la deixadesa de les poques infraestructures públiques… Podria seguir ennumerant-les, però sobretot crec que són mancances materials que en el fons amb voluntat política es podrien resoldre. Les més preocupants són la falta d’activitats que engresquin els nostres adolescents i preadolescents, que a l’hivern passen els horabaixes voltant pes poble sense un lloc ni una activitat que els distregui i els allunyi de mals hàbits. Però la mancança més grossa de totes, i no és un mal endèmic sinó estès a la societat i que en un poble petit es nota encara més, és la falta d’educació. L’herència d’una generació que no va saber entendre els seus fills i ara aquests s’han convertit en pares.
4. L’any passat es van arreglar voreres, es van fer voltar alguns solars buits, recentment s’ha millorat l’aspecte del poliesportiu i s’ha col·locat el tancament de la nàutica. També esperam que es faci efectiu el projecte guanyador dels pressuposts participatius que consisteix a arranjar el Centre Cívic i que l’Ajuntament ha de dur a terme. I també esperam que es comencin les obres de l’espigó del Mollet, que tot i tenir els permisos de Costes i els doblers, no sabem si començaran.
5. Valorar l’actuació del delegat sense tenir en compte les traves i les dificultats que implica moure qualsevol projecte dins l’Ajuntament de Manacor no seria just. N’Antonio hi posa voluntat i el que li falta és suport institucional.
6. A l’estiu entre els hotels, comerciants i turistes, els residents sofrim una pressió descomunal. Renous, música, incivisme, brutor, massificació són només la punta de l’iceberg. Pareix increïble com es transforma el poble a cop d’obertura d’hotel. Vivim un model turístic d’explotació directa i desmesurada de recursos que cada vegada són més escassos, amb poc impacte per al poble i el comerç petit, i molt benefici per alguns. Tot i això, s’improvisen solucions i es van resolent d’aquella manera els problemes més recurrents tot i que any rere any són els mateixos.
Es hiverns en canvi impliques preocupacions diferents, sa pressió turística disminueix, es establiments tanquen, es llums s’apaguen i es silenci torna. S’escola marca sa pauta, es ritme i es petits de la casa tornen a ser es amos dels carrers i de sa platja.
Per mi es moments més il·lusionants són precisament ses transicions entre es frenesí i sa tranquil·litat, quan amb sa tardor o sa primavera encara no hi ha para-sols i es turisme que queda és equilibrat, quan sa platja es desmassifica però fa bon temps per poder nedar, remar o fer surf. Crec que són aquestes estacions on realment veus com de privilegiat ets de viure a s’Illot.

Back To Top
Search