skip to Main Content

Sindicats policials presenten una denúncia contra el govern per subvencionar el llibre “On és l’Estel·la?”

Els sindicats policials SUP, CEP, UFP i SPP han presentat una denúncia a la Fiscalia de les Illes Balears contra el Govern de les Illes Balears per subvencionar la publicació del còmic “On és l’Estel·la?” del dibuixant manacorí Toni Galmés i editat per Comanegra. Els sindicats titllen el llibre d’intolerable per un públic infantil i argumenten que el llibre conté “insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l’odi contra les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”.
Per la seva banda, l’editoral informa que no tenen gaire informació més enllà del que ha sortit publicat a les xarxes socials i que no els ha arribat el document de la denúncia: “Des dels sindicats policials han actuat d’una forma molt unilateral, sense contactar amb nosaltres ni tampoc amb el govern” afirma la responsable de comunicació de Comanegra, Silvia Sanjosé. La subvenció a la qual fan referència els sindicats policials és una ajuda per l’edició, per una quantia de 1.000 euros i provinent de l’Institut d’Estudis Baleàrics. En aquest sentit, Sanjosé explica que es tracta d’una aportació molt simbòlica en relació al cost total de la publicació: “Tot i que estam encantats de poder-la rebre perquè tot ajuda, suposa només un 3% del cost de producció del llibre”.
La publicació en qüestió és un encàrrec que l’editorial va fer a Galmés i que repassa diferents moments destacats del procés català a través d’un personatge, l’Estel·la, un “testimoni privilegiat de les jornades multitudinàries dels últims temps entorn del dret d’autodeterminació” com les manifestacions de la Diada, els escorcolls del 20-S o la votació de l’1 d’octubre.
Arran d’aquesta denúncia, des de Comanegra recalquen que el llibre va dirigit a un públic adult i així s’indica a la portada. Alhora, afirmen “estar indignadíssims per una denúncia com aquesta” i reivindiquen el dret a la llibertat d’expressió a través d’una nota de premsa: “El llibre fa paròdies de tot tipus de personatges, no només de les forces de l’ordre com són policies nacionals, guàrdies civils, mossos d’esquadra, bombers…”. Així mateix, conviden a tothom a llegir-lo “amb el sentit de l’humor que el llibre clarament proposa, per a un públic adult i democràticament madur”.

Fotografia feta per Jordi Borràs

Perfil

Toni Galmés (Manacor, 1982) és llicenciat en Belles Arts i doctor en Història de l’Art. Més enllà de la seva tasca com il·lustrador i dibuixant d’storyboards per cinema i publicitat, Galmés també imparteix docència a la Universitat de Barcelona i a l’Institut del Teatre de Barcelona. Entre les seves publicacions hi trobam “Groc: història gràfica d’una lluita”, també sobre el procés i “Lila: història gràfica d’una lluita”, sobre la història de la lluita feminista. Entre els seus darrers projectes hi trobam la versió il·lustrada d’“El Pi de Formentor” de Saïm Edicions.

Back To Top
Search