skip to Main Content

#Sonem per tu: la Simfònica inicia una temporada que s’obre als nous temps

Iniciatives de diversa calada comencen a ser presents, per tal d’ajudar al sector cultural, un dels que sofriran es conseqüències del COVID-19 durant mesos, i, probablement, quedin encara alguns anys per tornar a una certa normalitat.
S’ha dit que l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ha estat una de les primeres en donar llum pel que fa a la reincorporació de l’ativitat, i hom pot suposar que han discutit com podien fer present la tasca d’aquests músics dintre d’un nou marc que adapti l’espai físic, la distància entre ells i també la necessitat de programar un repertori que segueixi oferint qualitat i que sigui estimulant tant per als músics com per al públic assistent.
Així, han pensat aquesta adaptació total dels concerts, i han tornat a l’origen primer de totes les orquestres, que és la música de cambra. Les propostes abracen des de la música del barroc a música contemporània, una cosa habitual en els programes de l’orquestra completa, però que ara permetrà obrir-se a peces que mai s’havien programat. Aquest és un factor enormement positiu, i probablement influeixi en programacions del futur, perquè de tota aquesta situació no solament es recolliran aspectes negatius, sinó també alguns en positiu. En contades ocasions es podien veure als músics de l’orquestra en agrupacions diferents (també és cert que ja ho havien fet algunes vegades); però ara, com a mínim, aquest nou format permetrà no perdre la seva forma artística i el contacte amb el sector social amant de la música culta.
L’OSIB és una orquestra que podríem definir com a experta en superar etapes extraordinàriament difícils. Durant els anys del govern Bauzà estaren a punt de desaparèixer, i la línia que va separar la seva permanència de la seva extinció fou més fina que un paper de fumar. Els músics s’hi posaren de valent: tocaren al carrer, a les places, engegaren campanyes de suport a la seva tasca, i com contava Pablo Mielgo en una entrevista del CxC ja fa temps, «aquella situació va fer, precisament, que recuperessin la seva dignitat professional». L’Orquestra de les Illes és experta en superar etapes d’enorme dificultat, i més que probablement aquesta experiència ha fet que hagin cercat maneres de mantenir el contacte directe amb el seu públic més fidel.
Ja varen encetar els primers concerts la darrera setmana del mes de maig, i ara el divendres 5 de juny a les 20.30 el manacorí Andreu Riera és el pianista d’un trio poc habitual, format per un clarinet i un corno di basseto que actuarà al Teatre de Petra. Seguiran altres concerts com el de dia 6 de juny al Museu del fang de Marratxí, el 12 de juny un trio de cordes amb fagot al claustre de Sant Domingo de Pollença… i així diversos concerts al llarg del mes de juny.
Per una altra banda, caldrà veure com es reprendran els assajos dels diferents grups corals de les Illes. Sembla que aquests són el que més sofriran les restriccions a les quals ha obligat la pandèmia. Alguns apunten que el cant col·lectiu, que implica assajos conjunts, és, ara per ara, perillós. Ho subratllen especialment en el cas de les corals infantils, on és difícil exercir un control exhaustiu de les mesures d’higiene col·lectives. Són interrogants als quals caldrà una resposta, però estam encara una mica lluny de les solucions.
El cert és que la temporada de l’OSIB, interrompuda pel COVID-19, ens va deixar sense poder estrenar obres com la d’Antoni Parera Fons, «La festa», i el plaer d’escoltar en directe el «Requiem alemany» de Brahms. Esperem que aquestes obres puguin tornar ser programades la propera temporada.

Bàrbara Duran

Back To Top
Search