skip to Main Content

“Tenim un govern més social: amb les mesures que s’implementen s’evitarà la pèrdua de drets”

Catalina Ginard (Manacor, 1970) és la Secretària d’Organització de Comissions Obreres a les Illes Balears. Parlam amb ella sobre la tasca del sindicat en dies de coronavirus.

Quina tasca estau fent aquests dies des del sindicat? Teniu més consultes?
Ens hem organitzat a nivell intern primer per enviar cap a casa les persones en grups de risc i després, tota la resta també per teletreballar. Hem posat a l’abast de tots els treballadors i treballadores, no només afiliats, uns números de telèfon i correus electrònics a escala estatal i també autonòmica. Una dada important, quant a les Illes Balears: avui dia duim gairebé 27 mil consultes. A part d’això, a nivell confederal, el nostre secretari general està en contacte amb el govern. Per exemple, la qüestió d’incloure en els ERTO els treballadors fixos discontinus és gràcies a la nostra negociació.

Quin diries que és el sector més afectat?
Evidentment, hoteleria perquè els hotels que estaven oberts han hagut de tancar i altres no han pogut ni obrir. També tot el que li va darrere, com comerços o activitat industrial relacionada amb el turisme. Hem de començar a pensar que fem perquè això mostra les debilitats que tenim quant a sortides que no siguin hoteleria.

Creus que tot plegat pot suposar una vulneració dels drets laborals?
Nosaltres estam treballant al cent per cent per evitar que això passi i, en comparació amb l’any 2008, hi ha condicionants i factors molt diferents. Pens que ara tenim un govern més social: amb les mesures que s’implementen s’evitarà la pèrdua de drets. Aquesta crisi no la poden pagar una altra vegada els mateixos.

Teniu dades sobre la quantitat d’ERTOs que s’han produït a les Illes Balears?
Les dades oficials de 14 d’abril apunten a 18 mil Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació i més de 158 mil treballadors afectats.

Teniu algun càlcul sobre quants d’aquests expedients es poden convertir en acomiadaments?
Tenim l’esperança, lluitam i negociam per evitar que això no acabi així. Sabem que serà una situació molt dura, sobretot a les Balears però estam cercant alternatives i solucions pels treballadors de les illes i per intentar que les mesures econòmiques d’ajuda s’allarguin un temps.

Què opinau que hi hagi persones que hagin començat a treballar aquesta setmana?
Per començar les activitats s’han de complir totes les mesures de seguretat que s’han decretat. Hem d’anar fent feina per començar les activitats a poc a poc.

Back To Top
Search