Skip to content

Tira-tira i parer, protagonistes del darrer vídeo de rap en català

Rafel Sastre i els alumnes del taller presenten la darrera cançó de la campanya, sumant així sis videoclips

“Dona el teu parer, la teva opinió; fes-ho tira-tira i abans pensa-t’ho; posa-hi alegria, posa-hi emoció; el món és millor amb educació”. Així comença el darrer vídeo que han fet els alumnes del taller de rap en català de l’Escola Municipal de Mallorquí amb els mots que apareixen al calendari de paraules en desús. Ells mateixos han escrit la lletra. Això sí, amb l’ajuda del cantat de rap Rafel Sastre, més conegut com a Swing.

És la darrera entrega d’un total de sis vídeos, els quals han vist la llum cada dos mesos. I, en aquest cas, ‘tira-tira’ i ‘parer’ s’han convertit en les paraules centrals. Ha estat una tasca complicada i enriquidora alhora, ja que els alumnes no coneixen aquestes paraules.

Els autors, i protagonistes, són Marina Santandreu Rosselló, Llucia Rigo Gutiérrez, Miquel Morey Perelló, Cèlia Estelrich Acuñas, Maria Montserrat Martínez Galmés, Maria Segura Meca i Bernat Covas Melià.

Cançó nadalenca

A la gravació s’hi pot veure com els infants que varen participar en el taller de rap en català i que formen part de la campanya ‘Rap i paraules en desús’ es passegen per diferents espais de Manacor. Són llocs, però, que ja estan engalanats amb la decoració de Nadal. Arbres i llums. I a la lletra, aquesta atmosfera també s’hi veu reflectida amb estrofes com “Acabam l’any tira-tira; au va, que això s’anima; soc del parer que Nadal és alegria; germanor, felicitat i temps en família”.

Però també fan una picada d’ull a l’any 2023, que ja arriba. “Un nou any ve tira-tira; a mon parer, s’obrirà la gent; un món millor imagina; entre tots, el farem content” o “Em dona de parer que massa te n’has posat; molts d’objectius t’has proposat; potser tira-tira ho aconseguiràs; durant tot l’any envant aniràs”, són algunes de les frases que li dediquen.

Rapejar en català

Dimarts 27 de desembre varen presentar aquest videoclip al molí den Beió amb la presència de la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló; el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà; i el batle de Manacor, Miquel Oliver. Una ocasió durant la qual varen aprofitar per remarcar la importància de rapejar en català i, a més, fer-ho amb normalitat.

És més, Oliver va dir als joves que “l’Escola de Mallorquí i Manacor vos ha passat un llegat”, el de “sentir-nos orgullosos de com ens relacionam”. Per tant, els va convidar “a fer servir el català de manera normal en el seu dia a dia en qualsevol situació i també a les xarxes socials”. Amb tot, el batle els va recordar que “tira-tira diu que ho hem de fer a poc a poc, però que no ens hem d’aturar”.

Back To Top
Search