Skip to content

Tornam a escola, segurs, molt millor

Acaba l´estiu i tornam a la normalitat. Vos donc una sèrie de pautes i consells de seguretat per a pares i menors amb l’objectiu d’aconseguir, entre tots, un retorn a l`escola segura i sense incidents. La clau? Educar els nostres fills en seguretat viària i predicar amb l’exemple.
Si els nostres fills van a peu al centre escolar, els primers dies han d’anar sempre acompanyats d’un adult que els mostri com creuar pels passos de vianants, mirar als dos costats de la calçada abans de travessar el carrer i impedir que corrin, botin o juguin a prop de la calçada. Els nins aprenen imitant. Els adults acompanyants hem de creuar sempre pel semàfor i només quan estigui en verd. Hem de recordar sempre que som l’exemple a seguir per als més petits. Els nins han d’anar pel costat intern quan caminin per la vorera, el més allunyat possible de la carretera, parant esment a les entrades i sortides dels garatges. Mai hem de caminar entre vehicles estacionats, ja que en aquests casos el risc d’un accident és alt tant per als vianants com per als conductors. Si el trasllat de casa al col·legi es fa en el nostre vehicle, és obligatori que els infants vagin adequadament asseguts en cadires homologades i apropiades per a la seva edat i pes. Si pot ser, a contramarxa. Hem de comprovar sempre el tancament dels ancoratges i cinturons de seguretat. Els menors de menys de 1,35 d’altura han de viatjar sempre a darrere, només podran utilitzar el seient davanter aquells que hagin superat aquesta mida, o quan tots els seients posteriors estiguin ocupats per cadires per a nins, sempre que s’usi una cadira homologada i adequada.
A l’interior del vehicle hem de llevar la motxilla dels nins. Asseure’s en el seient amb la càrrega a l’esquena pot incrementar el risc en cas de col·lisió. Si se circula per una zona escolar és recomanable reduir la velocitat: els nins són impredictibles i poden sortir corrent en qualsevol moment. També hem de tenir cura amb les maniobres marxa enrere i els angles morts dels miralls retrovisors!
El desplaçament amb moto està prohibit per a menors de 7 anys. A partir d’aquesta edat, els infants poden viatjar sobre dues rodes sempre que els conductors siguin els pares, tutors o majors d’edat autoritzats. L’ús del casc és obligatori i sempre adaptats i homologats. En cas de recórrer a la bici, és imprescindible l’ús del casc. Les bicicletes han de circular per la calçada o els carrils-bici habilitats. Si en algun moment es recorre un tram per la vorera, ha de fer-se sempre moderant la velocitat i respectant els vianants, que hi tenen prioritat. Si anam amb l’autobús escolar com a mitjà de transport, s’aconsella als pares comprovar-ne la seguretat i també el compliment de la reglamentació existent. És important que els adults ensenyin als menors les normes i conductes correctes en l’ús d’aquest mitjà de transport: no aixecar-se, caminar, saltar, ni córrer pels seus passadissos, cordar-se correctament el cinturó de seguretat i no molestar el conductor. Els autobusos escolars han d’anar senyalitzats amb l’indicatiu de transport escolar a la part anterior i posterior del vehicle. En cas que comptin amb la figura d’un acompanyant, aquest ha de portar armilla reflectora, assignar les places als alumnes i comprovar que es corden el cinturó de seguretat. A les aturades, l’acompanyant haurà de baixar primer i comprovar la seguretat de l’accés per les baixades i pujades dels nins al vehicle.
A més, una conducta responsable i solidària ajudarà a evitar incidències de trànsit i accidents. Calcular bé l’hora i sortir aviat de casa també ajuda! Així que ja sabeu: anem a l`escola segurs. Bon Curs!

Andreu Alba. Policia Tutor de Porto Cristo.

Back To Top
Search