skip to Main Content

“Tots els balls hauran de ser exteriors”

Mateu Juan (Manacor, 1967) és baciner de la colla de dimonis des del 2003. Com seran els balls en el primer Sant Antoni postpandèmia? En parlam amb ell.

Idò tendrem ball dels dimonis…
La intenció des d’un principi que en vàrem parlar és que pugui ser tan normal com el moment ho permeti. Sabem que hi haurà mascaretes o restriccions d’un determinat nombre de gent a qualque espai. El que no podrem fer serà entrar als llocs.

Això sí que serà una novetat.
Tots els balls hauran de ser exteriors. L’únic que per ventura sí que seria diferent seria el de la residència, però gairebé només amb els residents. Si en el moment és delicat, per ventura és més convenient preservar la gent que és allà a dedins. Si l’Ajuntament es fa càrrec com es va comprometre de mantenir un poc l’ordre i guardar un poc que no hi hagi un excés de gent enlloc, la cosa toca anar bé. També és ver que d’aquí a dia 16 de gener poden passar moltes de coses, tant per bé com per mal.

Balls exteriors, però la volta la mateixa.
Sí. El temps ha duit que la gent ja sap que la volta és a cada lloc a cada hora, i tots desitjam arribar a una mínima normalitat.

Si la cosa va envant, ja us deveu haver vist amb els dimonis per assajar… O no fa falta?
Crec que no fan falta assajos, perquè si no hi ha contraordre els dimonis seran els mateixos de l’asny passat, perquè així ho hem presentat ja al Patronat. No ens hem vist encara, però tenim la previsió de veure’ns i fer un pa amb oli plegats i parlar-ne.

Haureu de parlar de l’actitud dels dimonis. Es podran afuar? Podran tocar? Justament les mans són l’única part del cos que duen destapada…
És una de les coses que ens hem de plantejar. Ho hauríem de mesurar, o xerrar amb la junta del patronat, o assessorar-nos, per veure com ho podem fer sense fallar a la tradició. Potser sí que els dimonis es podrien afuar, però sense arribar a tocar.

Hauran de dur mascareta, els dimonis?
A davall la vestimenta difícilment es podran posar mascareta. Sabem que el que duen no és una mascareta, però si la gent que enrevolta en du… Molta gent no ho veu necessari, encara que sigui recomanable. També hem d’intentar fer el rotlo més ample que mai, per intentar no afegir al banyat.

Estan al corrent de tot això, els dimonis suplents?
Enguany encara no he parlat amb ells. L’any passat al grup de whatsapp els vaig informar de la situació. Enguany esperava fer una propera reunió per llegir l’acta de la trobada amb el batle i tenir la gent del planter informada que les festes es preparen.

Hi ha rotlades que difícilment es podran contenir… Davant l’Ajuntament, davant cal Baciner, a la plaça de les Verdures, l’encesa del fogueró a la rectoria…
Hi haurà d’haver una reunió de seguretat. Està clar que no hem d’anar envoltats de policia, però hi haurà d’haver gent davant que demani que estiguem més esponjats. No serà fàcil, a segons quins llocs. De totes maneres crec que hi haurà gent que s’abstendrà de la festa per la situació que hem viscut. Segurament no serà tan massiva.

Dia 17 la cosa serà més senzilla.
Sí. És una volta més tranquil·la, encara que és ver que els darrers anys hi ve molta més gent.

Back To Top
Search