skip to Main Content

Un curs per repassar i projectar la memòria històrica

Cesc Busquets, Josep Massot i Muntaner o Cristina Rihuete, alguns dels participants en aquest cicle de vuit conferències que s’enceta el pròxim 15 de març al Teatre de Manacor. Els actes es podran seguir també en directe per Youtube.

“No és un colofó, perquè no hi ha mai un final del camí en la recuperació de la memòria històrica. Jo ho veig més com una conseqúència més de l’exhumació de Son Coletes d’enguany”. Qui parla és Antoni Tugores, l’investigador manacorí ha estat ara també el coordinador del curs monogràfic Obrir per tancar, que organitza l’Escola de Mallorquí de la mà de la seva directora Margalida Rosselló.

Per a Tugores el curs serveis també “per ampliar un poc els coneixements de la gent que per ventura és un poc profana dins la matèria, és una manera d’accedir a una informació a la qual d’una altra manera no podrien accedir”. Per a l’autor de La guerra a casa o La història robada, és valuós que “es tracti d’una iniciativa de l’Escola de Mallorquí, perquè això vol dir que la informació arribarà a altres àmbits més enllà dels memorialístics”.

Del pare Massot a Cristina Rihuete
El curs començarà el 15 de març i es clourà l’11 de maig. Totes les ponències són al Teatre de Manacor en dilluns i a les 19h, excepte la darrera, precisament la de dia 11 de maig, que serà en dimarts a la mateixa hora i consistirà en una taula rodona moderada per l’historiador Jaume Claret sobre el paper de l’administració en la recuperació de la memòria històrica.

L’elenc de participants al cicle és de luxe i abasta noms tan coneguts i reconeguts com el de Josep Massot i Muntaner, que vendrà a parlar de l’expedició del capità Bayo a Mallorca, de com es va gestar i de com es va decidir també la retirada final. Aquesta conferència haurà estat enregistrada prèviament i es projectarà i emetrà el dia que està programada, el 29 de març.

El monogràfic es compon de vuit sessions que formen un conjunt però alhora poden ser seguides com a conferències per separat.

A l’acte de presentació del cicle, el delegat de Política Lingüística, Sebastià Llodrà, va recordar que el punt de partida d’aquest cicle és l’excavació de la fossa de Son Coletes l’estiu passat. Així mateix, ha insistit en la importància de treballar “de manera educativa i pedagògica” aquest fet. “És el moment per fer un cicle de memòria històrica, Manacor ho necessita i ho demana”, ha assegurat la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló. Llodrà també ha agraït que l’Escola Municipal de Mallorquí es posi al capdavant de la divulgació “de la història del poble”.

La conferència inaugural anirà a càrrec de Cesc Busquets, arqueòleg i coordinador de l’equip d’ATICS SL. que l’estiu passat va excavar a Son Coletes, el mateix dia 15 de març a les 19h.

Una setmana més tard arribarà el torn a Antoni Tugores, que parlarà de la segona república espanyola. Es cuidarà de presentar-lo Pedro de Echave, representant de l’associació Memòria de Mallorca.

Ja dins el mes d’abril, David Ginard, Bartomeu Fiol i Cristina Rihuete parlaran de la represssió durant la guerra civil, els refugis antiaeris i la identificació de les víctimes de la repressió feixista en les fosses de la guerra civil.

Les entrades per a cada una de les conferènies s’hauran de recollir al Teatre de Manacor el mateix dia entre les 18.15 h i les 18.45 h, no en caldrà reserva prèvia.

Back To Top
Search