skip to Main Content

“Un fumador que consumeix un paquet al dia durant deu anys augmenta el risc de patir una malaltia respiratòria”

Antonio Albaladejo (Múrcia. 1988) va estudiar medicina a la Universitat de Lleida i actualment és pneumòleg a l’Hospital de Manacor. Parlam amb ell sobre les repercussions del tabac en el sistema respiratori.

Com afecta el tabac al sistema respiratori?
De múltiples maneres. En ser un fum inhalat amb centenars de partícules tòxiques per les quals l’ésser humà no està preparat i a nivell respiratori, formen un cúmul en la mucosa dels alvèols, fet que dificulta l’obtenció d’oxígen. També pot afectar a les cèl·lules, produint un error genètic i iniciar càncer. Una altra malaltia greu que pot provocar és l’EPOC, l’enfermetat pulmonar obstructiva crònica. En els pacients respiratoris, el tabac produeix una pèrdua de la capacitat pulmonar perquè el tabac obstrueix els bronquis i disminueix el seu calibre. Això suposa entrar en un cercle viciós: si no pots respirar bé, redueixes l’activitat física i això esdevé una disminució de la qualitat de vida. D’altra banda, el tabac també produeix un augment de les infeccions respiratòries. Està demostrat que un fumador que consumeix un paquet al dia durant deu anys augmenta el risc de patir una malaltia respiratòria de manera dràstica. Aquella persona que encara se situa per davall d’aquesta mitjana, si abandona el consum, no tendeix a generar aquestes malalties.

Un fumador passiu pot tenir les mateixes afectacions?
Hi ha estudis que demostren que el tabaquisme passiu provoca també efectes nocius, fins i tot també generant EPOC. Abans de la introducció de la llei que va prohibir fumar als bars, ens podíem trobar amb més casos així. Per exemple, una persona que regenta un bar on es podia fumar. Encara que ella no hagi fumat mai, la seva funció respiratòria estava afectada.

Què n’opines de les cigarretes electròniques? Afecten de la mateixa manera als pulmons?
S’ha demostrat que és igual de perjudicial que el tabac o fins i tot més en alguns aspectes. De fet, hi ha hagut diversos casos de síndrome de distrés respiratori, que s’han produït en un termini curt però encara no s’ha descobert el mecanisme exacte que el produeix. A llarg termini encara no se’n coneixen les afectacions però s’ha de tenir en compte que aquest tipus de cigarretes duen el mateix tipus de substàncies tòxiques que el tabac.

A escala social, qui són les persones més afectades?
Les darreres dades apunten un creixement del consum de tabac entre les dones joves. A més, diria que des de l’entrada en vigor de la llei antitabac no s’ha reduït el consum i això és un fet trist. Pens que invertir en el tractament del tabaquisme, sigui per fer prevenció o sigui per programes de deshabituació, és una de les despeses públiques més efectives tant a nivell hospitalari i ambulatori perquè evitam l’aparició de nous fumadors però també tractaments de tota classe, no només de pneumologia.

Back To Top
Search