skip to Main Content

Un nou pla de protecció a la costa de Llevant

El Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Costa de Llevant contempla 7 Llocs d’Interés Comunitari, des del Cap Vermell fins a la punta de Ras i diversos espais d’especial protecció d’aus. Avui acaba el seu període d’exposició pública i s’espera que la seva aprovació definitiva sigui abans de l’estiu. Aquest pla, protegeix la flora i la fauna de la zona i regula els usos i les activitats dins l’espai natural. En parlam amb el Director General d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas.

Mapa on es delimiten els espais del nou Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 Costa Llevant.

“És un instrument que ens serveix per controlar les activitats que es duen a terme i que convisquin amb respecte a l’entorn natural” diu el Director General d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas. Es tracta del Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 Costa de Llevant, un document que acaba avui el seu període d’exposició pública durant el qual s’han recollit les al·legacions de la ciutadania. A partir d’ara, després de diversos tràmits administratius, s’espera que estigui aprovat cap a l’estiu de 2021, segons el temps que s’allargui la resolució de les al·legacions.
Aquest pla contempla diversos Llocs d’Interès Comunitari (LIC) i inclou Zones d’Especial Protecció (ZEP) per les aus. Concretament, regula les zones de Cap Vermell, Costa de Llevant i la seva àrea marina, la Punta de n’Amer, les cales de Manacor, Portocolom, passant per Mondragó i fins a Punta des Ras que amb l’aprovació del pla passaran a ser Zones d’Especial Conservació (ZEC).“Com espècies importants hi ha la protecció de diversos animals com el dofí, el corb marí o el virot, entre d’altres” explica Mas mentre afegeix que es tracta de zones amb gran valor ambiental i amb una gran presència de praderies de posidònia i algueró. Així mateix, amb l’aprovació d’aquest nou pla es pretenen protegir també els hàbitats dunars, les coves i diferents tipus de formacions forestals i es preveu l’eliminació i control d’espècies invasores i la promoció de la implantació d’equips o mesures de mitigació en la flota pesquera per reduir les captures accidentals d’aus, sobretot en la pesca de palangró i amb l’objectiu de protegir el virot.
Per dur a terme aquesta protecció de la flora i la fauna, el Pla de Gestió estableix una sèrie de normes pel que fa a activitats d’ús públic com l’acampada, l’escalada i el psicobloc o l’espeleologia. En el cas de l’acampada, es prohibeix totalment en domini públic i s’estableix com autoritzable en el cas de terrenys privats. Quant a l’escalada i el psicobloc, el pla prohibirà la seva pràctica en diverses parets entre els mesos de febrer i juny per tal de protegir la nidificació de les aus protegides. Finalment, pel que fa a l’espeleologia s’estableix un màxim de 10 persones per visites i, en el cas de les empreses, tendran una limitació de 3 dies per setmana a l’hora de fer excursions i també hauran de presentar un document d’avaluació de les repercussions ambientals. “D’aquesta manera podem gestionar el control perquè si trobam algú fora dels dies permesos, tenim clar que s’està cometent una infracció” afirma el Director General encarregat d’aquest pla i afegeix que “ens interessa reorientar tota l’oferta d’activitat esportiva i aquàtica, tenint en compte els valors naturals de la zona”.
D’altra banda, també es prohibeixen les instal·lacions de temporada tant en l’àmbit terrestre com en el marí a les platges naturals, i no permetrà l’increment de les ja existents a les platges amb serveis. Queda fora d’aquesta regulació el xibiu de cala Antena, que s’haurà de reconvertir en una instal·lació més petita que l’existent per transformar-se en una instal·lació de 20 metres i desmuntable.
A més, el Pla de Gestió estableix zones de fondeig prohibit segunit el Decret 25/2018 sobre la conservació de la posidònia oceànica i incloent també l’algueró, encarregat de fixar els sediments. En aquest sentit s’estableix una zona de fondeig a Portocolom entre els dos camps de boies actuals “responent a les peticions de les entitats ecologistes de la zona” afirma Mas. D’altra banda, a Mondragó s’estableix un nou camp de vint boies, que serà l’únic lloc on es podrà fondejar en aquesta zona protegida “que té una gran pressió humana”. Així mateix, es regula també el sobrevol amb drons i aeronaus, es prohibeixen les party boats i també es marquen unes limitacions de renous.
Pel que fa a les sancions i el control d’aquesta nova normativa, el Director General d’Espais Naturals i Biodiversitat explica que seran els Agents de Medi Ambient els encarregats d’aixecar les actes i el Servei d’Inspeccions “valora cas per cas segons el tipus d’infracció” però afegeix que les infraccions lleus van dels 100 als 6.000 euros. Finalment, com que el document encara està pendent d’aprovació final, des de la Conselleria puntualitzen que “estan oberts a escoltar les veus dels diferents agents econòmics implicats en el Pla de Gestió per millorar el document inicial”.
D’altra banda, Antoni Muñoz, responsable de Biodiversitat del GOB considera que es tracta d’un pla molt complet i ben estructurat, amb elements que es poden perfilar. Muñoz destaca que té una complexitat important “perquè s’integren espais molt diversos i distants”. Així mateix, en referència a les cales de Manacor, el representant del GOB afirma que aquest pla “les ordena” però considera que “les cales d’aquesta zona haurien de ser tractades amb una figura de protecció superior, com un espai natural protegit perquè el seu valor natural reclama una protecció més potent”. En aquest sentit, Muñoz considera que aquest tipus de plans tenen una responsabilitat de gestió de segon ordre per la Conselleria de Medi Ambient perquè no tenen un equip assignat i la capacitat d’estar-hi damunt està enfora a la d’un Parc Natural”.

Què passa amb cala Varques?
Aquesta una nova normativa regularà els usos i les activitats permeses d’un dels punts calents, cala Varques. De moment, es prohibeixen les instal·lacions de temporada i això significa que el polèmic xibiu, quedarà definitivament fora de la llei. A més, el fet que es prohibeixi el psicobloc durant certs mesos de l’any, les activitats d’espeleologia es limitin a certs dies de la setmana i que hi hagi una protecció específica de la flora i la fauna de la zona també podria ajudar a millorar la situació ambiental de la platja. En aquest sentit, Llorenç Mas explica que “el marc normatiu d’aquelles actuacions que poden degradar l’espai estarà molt més clar” i això, segons Mas, suposarà una major concreció i efectivitat en la tasca mediambiental. Així mateix,
Ara bé, quedarà encara sobre la taula l’aparcament il·legal a la carretera així com una elevada entrada de vaixells per mar. I sobretot, una gran tasca de conscienciació sobre l’impacte que el turisme massiu té sobre aquesta platja verge. En aquest sentit, Antoni Muñoz, responsable de Biodiversitat del GOB explica que “es fa el tractament que pertoca com a platja natural i minimitza la seva transformació a un format d’ús intensiu i turístic”. Així i tot, afegeix que “no es contempla cap mesura per regular l’accés, que continua sent lliure i gratuït i s’ha de tenir en compte que això també té impacte”.

 

 

Back To Top
Search