skip to Main Content

Un repàs a l’associacionisme juvenil a Mallorca

Quins col·lectius de joves existeixen o han existit a Mallorca? Després de l’efervescència de fa deu anys, les associacions de joves segueixen en peu? Actives o no, hi ha hagut diferents assemblees i moviments populars a la nostra illa.

 

Assemblea Jove de Calvià

Activa des del 2014, és un moviment popular obert que vol donar veu a la realitat social, política i cultural del seu municipi. Es tracta d’una assemblea compromesa amb el territori, l’ecologisme, la igualtat o la memòria històrica i l’exhumació de fosses. Entre les seves darreres accions hi trobam la caminada reivindicativa per l’obertura del camí del Molí del Castellet.

 

 

 

Moviment Alcudinenc – Alcúdia

Aquest col·lectiu de joves va néixer el 2012 mogut pel seu desacord amb la situació econòmica, social i política de la societat mallorquina i amb l’objectiu de lluitar contra les injustícies socials, de manera oberta, assembleària i participativa. Està poc activa des de l’any 2015 i durant els darrers anys es va comprometre en la reivindicació contra el TIL, va participar en les mobilitzacions antitaurines o feu diversos actes en defensa del territori i paisatge d’Alcúdia.

 

 

Col·lectiu Albaïna – Sóller

Aquesta associació sollerica fou creada l’any 2011 i està inactiva des del 2015. De base assemblearia, feu una potent defensa del treball municipalista, la defensa del territori, els drets bàsics i la democràcia participativa. Es declarava una associació antifeixista, feminista i compromesa amb el dret a decidir, l’alliberament nacional i la cultura i destaca la seva campanya per la gratuïtat del túnel de Sóller.

 

 

Branca Caimarenca – Caimari

Associació inactiva des de 2017, estava compromesa amb la defensa de la igualtat, la cultura popular o el territori i promovia el debat i la reflexió al poble de Caimari, treballant des del municipalisme. En la seva darrera etapa Branca Caimarenca es va comprometre amb la defensa de l’educació pública de qualitat i la creació d’una nova escola al poble.

 

 

Sa Negreta – Sa Pobla

El col·lectiu sa Negreta neix per promoure la conscienciació, la transparència i la participació de la gent del poble en les festes populars de Sa Pobla, principalment pel que fa a les festes de Sant Antoni, la qual consideren massa institucionalitzada. Sa Negreta es va a finals del 2015 i també està compromesa amb la inclusió de la dona en les festes.

 

 

 

Associació de Joves Pinyol Vermell – Sa Pobla
També de Sa Pobla fou Pinyol Vermell: una associació molt activa entre el 2007 i el 2010, que treballà per la defensa del territori i el medi ambient, la cultura o la memòria històrica. En aquest sentit, un dels actes més destacats fou el Jardí de la Memòria. Amb una clara ideologia independentista, varen complir 10 anys el 2015 i mantengueren certa activitat fins a l’any següent.

 

 

 

Granots & Sopes – Sant Llorenç des Cardassar

Aquesta associació de joves sense ànim de lucre creada l’any 2012 promou i organitza esdeveniments culturals, esportius i d’oci: cicles de cinema, tornejos de pàdel, conscienciació en la temàtica de persones refugiades i implicada en les festes del poble, en els darrers mesos ha estat molt implicada amb la recaptació de doblers pels afectats de la torrentada, amb la venda de camisetes.

Back To Top
Search