skip to Main Content

“La unió de la banda i l’escola és importantíssima”

[pullquote] Eduardo Bernabeu Valls (1966, Cocentaina, Alacant) és l’actual director de la Banda de Música de Manacor
[/pullquote]

Quina és la base d’una banda de música? Quins mínims hi ha d’haver?
El mínim és tenir una escola, un planter, per a poder tenir gent i tenir un mínim de cordes. A una banda tens clarinets, flautes, que fan la melodia… tens trombons, tuba, percussió… Amb deu músics pots fer una banda, llavors, vas doblant. Aquí som una plantilla de seixanta músics.

Teniu mancança de qualque instrument, o excés?
Excés no n’hi ha mai. Mancances… Hi ha instruments, com per exemple, l’oboè, que són complicats. Ara, per sort, a la banda en tenim dos. El fagot, també ho és, i també en tenim dos, però a la banda infantil no n’hi ha cap. Per evitar les mancances es tracta d’anar omplint la banda infantil i la banda jove.
És molt important que la banda i l’escola estiguin unides, que vagin en una sola direcció. És importantíssim. Avui en dia hi ha molts de joves que se n’han d’anar a estudiar fora, per això, si no renoves per baix, la banda pot desaparèixer o tenir mancances importants. Per això aquesta compenetració és tan important. Aquí a Mallorca no sol passar que vagin unides, i a Manacor, sí. El director de l’escola està per la labor i nosaltres també, i així tot funciona millor.

Quines virtuts ha de tenir un bon director?
Primer li ha d’agradar molt allò que fa, com a qualsevol professió; llavors ha de respectar molt la gent; si tu vols que et respectin el primer que has de fer és respectar tu. Llavors donar exemple. És tan fàcil com això. No fa falta res més, la resta surt natural. Si tens un bon grup de gent, que són els de la junta directiva, que funciona bé, i tu en tens ganes, i la cosa va bé, és fàcil tot…

Hi ha gent de moltes edats diferents…
Sí. Diferents edats i diferents nivells. Aquí aquesta banda funciona per l’ambient que hi ha. Avui, per exemple, els Tonis han duit coques per a tots per celebrar el seu sant, i això passa cada dos assajos. Aquestes coses fan pinya i són molt importants.

Quina formació han de tenir els músics?
Demanam uns mínims, per això hi ha la banda infantil i la banda jove. L’ideal és que quan tenguin un curs de quart elemental, que hagin estat dos o tres anys a la banda infantil i dos o tres a la banda jove, puguin passar a la banda grossa. Abans, un nin de l’escola passava directament a la Banda, però així hi havia el perill que es cansàs, que no pogués seguir, i ho deixàs anar. Però ara, d’aquesta manera, com que va per pautes, quan vénen a la Banda ja estan formats i és més fàcil.

Cada any feis una sèrie de funcions extraordinàries…
Sí, com que la subvenció de l’Ajuntament va baixar, per mor de la crisi, a canvi ens deixen l’Auditori. I nosaltres hi feim programes i la recaptació és per la banda. I això són produccions pròpies, idees nostres que duim a terme. Ara ja tenim programat tot el 2019.

Quants anys fa que ets director?
Ara fa quatre anys

I quants d’anys t’hi veus?
Jo no m’hi veig ni cinc ni vint, jo vaig al dia. A ells els ho vaig dir, si vosaltres estau a gust, i jo també, no cal canviar res. Ara bé, un director no pot estar tota la vida a una banda. Bé, en Rafel Nadal hi va estar quaranta anys, però això és una excepció. Avui en dia és diferent… Però bé, això és la millor banda de l’illa, per tant, no me’n puc anar amb una altra…

Back To Top
Search