Skip to content

“Veig molt positiva la incorporació de la religió islàmica”

Lluís Celià (Palma, 1985) és llicenciat en filosofia i professor de religió a secundària. Durant anys ha fet feina als instituts del terme de Manacor, on resideix. Ara fa feina a Santa Margalida.

Per Celià “l’assignatura de religió sempre genera molta polèmica. Pels crítics, el problema és que un Estat aconfessional ha de garantir la pluralitat i no introduir cap confessió a l’escola pública. La religió islàmica no hauria d’entrar a les escoles, i la catòlica s’hauria d’haver eliminat fa temps. Com a molt, diuen els laïcistes, podríem tenir una assignatura d’història i cultura de les religions i que transmeti únicament coneixements, no valors adoctrinadors. L’únic adoctrinament acceptable és en els mínims valors humanistes i democràtics per a garantir la convivència dins el marc de l’estat de dret”. En canvi, però, continua Celià, “la realitat és que la persona no viu només de mínims sinó també, i sobretot, de màxims. Tots tenim els nostres déus, la nostra visió del món, tots orientam la vida cap a algun horitzó final de sentit. De veritat pretenem que l’escola no tengui res a dir sobre el tema que ens hauria de semblar a tots el més important? L’escola no pot ser només una preparació per al món laboral, un accés a la cultura general o un molt necessari respecte a les lleis democràtiques de l’Estat, sinó també una escola de vida. Garantits aquests mínims, no ens ha de fer por la creació d’espais per a la reflexió i meditació existencial, que es facin des del compromís personal del professor amb alguna opció o proposta de sentit. Així, més que comprometre el pluralisme, el fomentam”.

La conclusió per a Celià és que “veig molt positiva la introducció de la religió islàmica. Proporcionarà una formació de qualitat i en català als alumnes que l’escullin, fet que generarà dinàmiques molt positives dins la comunitat musulmana de l’illa i afavorirà la integració i el diàleg, enriquint-nos a tots. Crec que l’assignatura pot arribar a tenir tants alumnes com la religió catòlica, que ara es troba estable des de fa uns anys”.

Back To Top
Search