skip to Main Content

“Volem trobar una solució definitiva a la pèrdua d’arena”

Nicolau Bordal és el delegat de Zona Costanera i Turisme del terme de Sant Llorenç. Amb ell parlam de platges i de la temporada turística d’enguany.

Com teniu ara mateix les platges al terme de Sant Llorenç?
La platja de sa Coma està perfecta. I la part de Cala Millor més extensa i que fa frontera amb Son Servera, també. La part que va quedar més afectada és la zona de cala Nau, uns 900 metres de platja on va quedar tot pràcticament en roca. Torres de socorristes, escales, i altres infraestructures també en resultaren afectades.

Quina solució hi posau?
Ens diuen que l’arena que se’n va i se’n torna la tenim dipositada a la badia. Tenim un projecte de regeneració a curt termini, agafant arena de dins la mar. Això ho podríem tenir a un any vista. La part de cala Nau va quedar molt afectada, 900 metres. Feim feina del 2017 en un projecte de regeneració total amb un estudi de la Universitat de Cantàbria i també amb la col·laboració de l’OFIB, que depèn de la UIB i del Govern Balear. Ara mateix el que hem fet ha estat anivellar la platja duent arena d’un costat a l’altre. A Cala Millor l’arena passava per damunt el mur i l’hem poguda aprofitar. La feina es va acabar la setmana passada.

I a més llarg termini?
Sí, volem trobar una solució definitiva, però això ens duria deu o vint anys de feina. Hem vist que la clau pot ser endarrerir els murs, i afavorir que hi pugui haver trenta metres de dunes. Però això implicaria que el govern espanyol canviàs les normés de trànsit i de pas.

Hi haurà hamaques i para-sols?
A sa Coma hi tenim un concessionari i començaran a muntar hamaques i para-sols aviat. A Cala Millor el concessionari hi va renunciar i duim el manteniment nosaltres, amb contractació puntual d’empreses que ens fan la feina. Neteja, fems, socorrisme… Ja veurem com ho feim al juliol, si posam les hamaques o no, i si les cobram o no. Hem de mirar les despeses que suposa. Perquè en lloc d’ingressar bastanta quantitat ara hem d’aportat tot aquets manteniment. Si que vull dir que usuaris d’Estel de Llevant i d’Aproscom ens fan la neteja de la platja.

Com es presenta la temporada turística, ara mateix?
Pensa que nosaltres venim d’una temporada molt dolenta. La torrentada, el glòria, i ara la pandèmia. Fa quinze dies no teníem gaire esperances, però ara n’hem recobrades. No serà una temporada normal, però si a Berlín o Munic, per exemple, tenen el mateix nivell de Covid que aquí no hi ha el perquè no es pugui obrir un corredor.

Com afrontareu les mesures de distància recomanada entre banyistes?
No ens plantejam cap sistema de cordes ni estaques, que, a més, dificultaria la neteja de les platges. En principi proposarem que sigui la policia, protecció civil o els mateixos socorristes els que avisin en cas que no es guardi la distància. Si arribàssim al nivell de platges com Benidorm ja aplicaríem altres mesures, però no crec que passi.

Back To Top
Search