Les ànsies d’emancipació local de Porto Cristo emergeixen cada cert temps dins el debat públic com una espècie de cicle temporal sense fi. És possible legalment un referèndum vinculant que formuli la següent pregunta: voleu que Porto Cristo sigui un municipi independent? Aquesta setmana reflexionam sobre aquesta qüestió amb els líders dels partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Manacor i amb una petita part de la ciutadania portenya.
El govern municipal, sense posició unànime
Miquel Oliver: “Porto Cristo serà el que vulgui ser”
El batle de Manacor, Miquel Oliver, recorda que la reivindicació independentista portenya es trobava ja recollida dins el programa electoral de Més-Esquerra. Per Oliver, la dificultat present és saber qui es col·loca al capdavant d’aquest projecte polític. Concretament, l’organització d’un referèndum, una consulta o una recollida de firmes per conèixer la realitat d’aquesta reivindicació ha de ser encapçalada, segons el Batle, per AIPC, i amb la col·laboració del seu grup, com afirma, “El grup municipal de Més Esquerra té la representació que té a Porto Cristo i si no ho arranquen des d’allà, des del grup majoritari que és AIPC, difícil serà organitzar-ho”. Conscient dels límits legals, el seu grup farà les passes necessàries per aconseguir-ho, “Porto Cristo serà el que vulgui ser”, recalca.
Núria Hinojosa: “És una dèria interessada quan cert partit polític no governa”
Segons Núria Hinojosa, regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manacor del PSOE, l’aspiració d’independència de Porto Cristo és una “dèria interessada quan cert partit polític no governa”. Des del seu punt de vista, “l’important com ajuntament és que puguem acostar al màxim els serveis públics als portenys i la independència no és sinònim d’això”. Tot i estar d’acord en organitzar consultes populars per decidir aspectes rellevants pel municipi, un referèndum sobre la independència de Porto Cristo és inviable perquè “la llei no ho permet”, a més; sobre el debat generat diu que “és una excusa per pressionar políticament quan cert partit polític no és al govern perquè han tingut vint anys per desenvolupar línies i canals d’autogovern”.
Carles Grimalt: “Estic a favor de la independència de Porto Cristo mentre la llei ho permeti”
Per a Carles Grimalt, del grup Unidas Podemos, la qüestió de la independència de Porto Cristo no és un problema real. De fet, es demana “com és que AIPC en els darrers vint anys que ha governat Manacor mai ho ha plantejat”?, “ho podrien haver aconseguit”, conclou. Segons afirma Grimalt, “si el que volen plantejar és que hi hagi una independència a Porto Cristo crec que ho han de proposar d’una vegada. A partir d’aquí, fins on marqui la llei.” A més, faltaria parlar de dades i condicions de la separació però subratlla que “estic a favor de la independència de Porto Cristo mentre la llei ho permeti”. Així i tot, el regidor de Podem lamenta que el debat “només respon a un interès de governar a qualsevol cost i no és pel bé de l’interès comú”.
Què en pensa l’oposició?
Maria Antònia Sansó: “El Port mai no havia estat tan descuidat com ara amb un batle de MÉS-Esquerra”
Maria Antònia Sansó és la cap de llista del Partit Popular i pensa que la gestió de l’equip de govern i del batle sobre Porto Cristo ha pogut generar crispació i per extensió un fals debat sobre independència. De fet, sobre la realitat d’aquesta aspiració portenya, comenta: “Crec que és més una dèria política, un interès d’alguns, que un vertader debat a peu de carrer’ diu Sansó mentre afegeix que “cada vegada que es parla d’independències, sigui on sigui, se solen tapar mancances en la gestió”. Segons la líder popular, “en aquest cas a Porto Cristo és clarament observable. El port mai no havia estat tan descuidat com ara amb un batle de MÉSEsquerra.” A més, afirma que s’hauria de conèixer l’opinió de tota la ciutadania sobre aquesta qüestió i, pel que fa a un referèndum, “donar veu a tots els implicats”. En cas d’haver-hi una escissió, Sansó afirma que les “qüestions econòmiques són les que patirien més”.
Joan Gomila: “El sentiment sempre hi ha estat i està en la majoria de la població”
Si algú pot aportar la realitat més pròxima de Porto Cristo, és Joan Gomila del grup AIPC. Si entram a debatre sobre l’actual aspiració independentista de Porto Cristo, Gomila afirma que “des de fa molts d’anys ja hi va haver una iniciativa i és veritat que des que AIPC va entrar al govern per ventura va minvar una mica l’exigència perquè Porto Cristo ha anat millorant. Ara bé, el sentiment sempre hi ha estat i està en la majoria de la població”. Com diu, “som realista, i els vint anys que hem estat governant s’han calmat les ganes cap a la independència, quan nosaltres hi érem hi havia un equilibri”, però, “quan veus que no compten amb tu es remou un poc el debat”, apunta. Tot i dir que la independència no és una prioritat del partit recalca que Porto Cristo recull les condicions necessàries per esdevenir un municipi. Com diu, “nosaltres estam per governar” i no formar part del govern condueix a cert desequilibri, segons Gomila.
Catalina Riera: “Si hi hagués un referèndum, s’hauria d’obrir a tota la ciutadania de Manacor”
Catalina Riera, cap de llista de Proposta per les Illes Balears, explica que des del partit són conscients que hi ha unes aspiracions d’independència d’alguns sectors però que alhora, “des del nostre grup no ho hem duit mai al nostre programa electoral ni fer Porto Cristo independent ni fer un referèndum”. Pel que fa a una consulta popular que plantegi la formació d’un nou municipi, afirma que “no estaríem en contra però no ho impulsaríem, nosaltres no posaríem cap obstacle ni un. El que consideram és que, si hi hagués un referèndum, s’hauria d’obrir a tota la ciutadania de Manacor, als manacorins i manacorines i no només als que viuen a Porto Cristo”. Com explica Riera “entenem que la gent de Porto Cristo tengui aquest sentiment i que hi ha hagut partits que ho han liderat” però subratlla que “el que si demanaríem és que la consulta fos a tota la ciutadania de Manacor”.
Què en diu la ciutadania de Porto Cristo sobre la independència?
“Avui dia no sé què votaria”
N’Antònia Fluxà és propietària de la cafeteria Es Cantonet de Sa Tor re i ha viscut tota la vida entre Manacor i Por to Cristo. Com ens explica, “entre setmana sempre he estat a Manacor però els caps de setmana era per Por to Cristo, de fet, els meus padrins materns eren d’aquí i els altres de Manacor”. Sobre la qüestió independentista respon que “avui dia no sé què votaria perquè no hi ha un projecte clar”, “no sé què triar”, recalca. Així i tot, està a favor d’un referèndum, “som partidària que hi hagi una consulta, que es pugui demanar al poble què els fa més ganes”.
“Tenim un abandonament en segons quins aspectes”
Martí Sureda, és president del Club Bàsquet Porto Cristo i forma part de l’Associació de Clubs Federats de Por tocristo, una entitat que defensa les necessitats esportives de la zona. Segons explica, “tenim un abandonament en segons quins aspectes que supòs que si aconseguim la independència podrem solucionar”. Com diu, està a favor de la independència de Porto Cristo i d’una consulta. Del seu àmbit, destaca que “les instal·lacions estan en molt mal estat. Per la nostra part seria positiu perquè tractaríem amb gent d’aquí que vol fer les coses per aquí”.
“Multiplicar estructures no sempre garanteix una bona gestió”
Per altra banda, Vincent Truant és de sentiment porteny i d’origen suís. Considera que “no s’han exposat les implicacions de ser independent” i es pregunta: “Sabem que costaria?” Més enllà d’estar-hi d’acord o no assegura que “l’únic que veig són batalles de galls que polaritzen”. A més, explica que “hem de deixar de banda la ideolog ia i quadrar números per assegurar la viabilitat”, “multiplicar estructures no sempre garanteix una bona gestió i un benefici”, recalca. Està a favor d’un referèndum, ja que “posar a les mans del poble les decisions importants és nor mal i sa”.
“Per moltes coses seria més fàcil”
Porto Cristo ha estat el lloc on ha viscut sempre Sílvia Perelló. Les darreres quatre temporades ha treballat com a cambrera i com ens explica, “pens que, si al dia de demà poguéssim tenir la independència, potser a l’hora de gestionar els assumptes d’un poble ho podríem dur millor”. No està en contra de què Por to Cristo sigui un municipi i explica que “per moltes coses seria més fàcil”. Ara bé, també afir ma que “s’ha deixat perdre un poc el poble que teníem i no el recuperam, hem abandonat moltes coses” i que els polítics “no han apor tat massa”. Com els altres, estaria a favor d’un referèndum.