skip to Main Content

Xítxeros amb Empenta: la llavor del canvi

Xítxeros amb empenta han celebrat aquesta setmana passada els seus deu anys de vida amb una gala que va repassar les principals consecucions d’aquesta singular associació juvenil. Hem dit “singular”, però hi escauria més “carismàtica”. Xítxeros amb Empenta va néixer fa deu anys des del no-res, des de la desemparança total dins un Manacor que no feia cas dels joves i que no proposava iniciatives pensades per i per a ells. Les delegacions de Joventut no han respost mai (llevat de comptades excepcions) a les necessitats i inquietuds dels joves. El primer valor d’aquells joves de fa deu anys, per tant, va ser el sentit d’oportunitat històrica, de saber llegir quan i per què eren necessaris com a associació que remogués el jovent manacorí.

Després arribà el valor de la constància. Xítxeros amb Empenta han cregut sempre en ells mateixos i començat de zero han posat les bases de tot un seguit d’activitats que ja voldria haver organitzat amb el mateix èxit qualsevol ajuntament de Mallorca. I tot això amb uns recursos esquifits o nuls, en més d’un cas.

Hem dit ajuntament i pensàvem també, és clar, en l’Ajuntament de Manacor. Com sempre que qualsevol grup de ciutadans s’hi adreça per sol·licitar permisos per dur a terme una activitat lúdica o cultural, la Sala ha posat cada vegada més entrebancs que no passarel·les a la voluntat organitzativa de Xítxeros amb Empenta. Tanmateix, més que un motiu per al desànim, el boicot presumptament burocràtic de l’Ajuntament manacorí ha servit per esperonar encara més l’ànsia de l’associació per moure, remoure i transformar Manacor des d’una transversalitat ideològica gens sectària i oberta a totes les facetes del progressisme identitari que ja voldrien per a ells molts de partits polítics i organitzacions cíviques.

Fa pocs anys, els fundadors de Xítxeros amb Empenta es jubilaren (sempre és agradós poder dir que t’has jubilat quan encara no tens trenta anys) i ho feren perquè havien trobat un relleu, un nou grup de joves que ha continuat la tasca iniciada pels seus predecessors, amb concerts, gimcanes, correbars i tot tipus de propostes lúdiques i culturals.

És així, idò, que Xítxeros amb Empenta ha sembrat la llavor del canvi. Manacor és i serà millor gràcies a ells i a la seva acció valenta, tenaç, audaç, constant i continuada. I que sigui per molts d’anys!

Back To Top
Search