skip to Main Content

Desset persones arriben a Cala Murada amb pastera

Foto: Guàrdia Civil

Més de 200 persones han arribat en aquest tipus d’embarcacions a Mallorca durant les darreres setmanes. La de cala Murada és la darrera pastera registrada a les Balears i les persones ateses han estat les primeres a ingressar en un Centre d’Internament d’Estrangers que es mantenien tancats per mor de la crisi sanitària.

El divendres 25 de setembre 17 persones procedents d’Algèria van arribar en una pastera a les costes de Manacor. L’embarcació va arribar a Cala Murada i dotze de les persones que van desembarcar van ser detingudes per part de la Guàrdia Civil entorn de la carretera de Porto Colom cap a Felanitx i cinc a Cala Murada per part de Policia Nacional. Posteriorment, els dos grups van ser traslladats a la comissaria de la Policia Nacional de Manacor on es van començar els tràmits i les proves PCR pertinents. Segons ha informat públicament la Delegació de Govern, els Centres d’Internament d’Estrangers, tancats els darrers mesos per la pandèmia del SARS-CoV-2, han reobert les portes en tot l’àmbit de l’Estat Espanyol. En aquests moments, 16 de les persones detingudes, que han donat negatiu a les proves PCR, han estat les primeres de les Illes Balears en ingressar a les instal·lacions, una d’elles roman a Mallorca perquè és possible que sigui menor d’edat. En el seu cas, si les proves mèdiques confirmen que és menor d’edat el Consell de Mallorca se’n farà càrrec.

Si ens posam en antecedents, a principis de juliol van arribar a les costes de les Illes Balears un total de 40 persones també d’origen algerià, 27 de les quals van quedar allotjades a les cases de Son Talent de Manacor. En aquells moments la Policia Nacional va demanar ajuda a l’Ajuntament per tal de poder atendre aquestes persones i garantir les mesures sanitàries, ja que hi havia un gran nombre de detinguts. Pel que fa a les arribades de pasteres durant el 2020 a les Illes Balears, hi ha hagut un total de 51 embarcacions amb 663 persones a bord. D’aquestes pasteres, 38 van arribar a les costes de Mallorca amb 521 persones.

De fet, aquest darrer mes hi ha hagut un augment de les arribades de pasteres a les Balears. La setmana passada, el dimarts 22, en van arribar 13 a les Illes amb 204 persones. Onze d’aquestes embarcacions van arribar a Mallorca a indrets com cala Santanyí, cala llombards o Colònia de Sant Jordi. Les dues restants van arribar a Formentera amb 23 ocupants. Aquestes persones van ser detingudes a l’Estació Marítima de Palma on hi havia un operatiu organitzat per diversos cossos policials. Posteriorment i donant negatiu a les PCR, els van traslladar a la península on els van atendre Creu Roja i la CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat) i ara es troben en situació de llibertat, ja que els centres d’internament estaven tancats.

La reobertura d’aquests recintes ha fet que els nouvinguts de Cala Murada no tenguin la possibilitat de continuar el seu camí. Segons apunta Marc Ferrà a “L’acumulació de crisis empeny els joves algerians a creuar la mar” (Diari Ara, 10-07-20) alguns dels seus destins són França o Bèlgica, destinacions habituals d’aquests migrants joves que cerquen en Europa un futur millor, fugint de la crisi econòmica i social d’Algèria, agreujada per la pandèmia.

Back To Top
Search