Skip to content

37 escoles rurals al terme de Manacor

La setmana passada publicàvem, amb gran acollida per part dels nostres lectors, un extens reportatge sobre les antigues escoles rurals de Manacor, amb testimonis directes d’antics alumnes que s’hi formaren.

A les xarxes la informació ha tengut un important ressò i també un retorn notable per part d’altres antics alumnes que han deixat testimoni del seu pas per aquestes escoles.

Aquesta setmana, gentilesa de l’Associació d’Amics del Museu de Manacor, podem oferir-vos un exhaustiu mapa que va formar part de l’exposició “L’educació a Manacor fins a l’any 1950”, muntada per la mateixa associació. La mostra va romandre exposada al Museu d’Història de Manacor entre els mesos d’abril i juny de l’any 2009.

Com es destria en el mapa, el terme manacorí va comptar amb 37 escoles rurals, la majoria de les quals, però, no eren oficials. En molts de casos eren els mestres qui de forma itinerant s’acostaven a les diferents possessions per garantir la formació dels infants que habitaven per fora vila.

El Puig d’Alanar, l’Espinagar, Son Negre i la Murtera varen arribar a tenir edifici propi, mentre que d’altres com Son Artigues, Llodrà, Son Cellard o Son Barba, tot i ser oficials, no comptaven amb un edifici públic.

Aquestes escoles varen començar a desaparèixer a la dècada dels setanta i avui en resta només el testimoni dels edificis que s’han conservat. El Puig d’Alanar i la Murtera s’ofereixen com a espais d’esbarjo. Mentre que Son Negre i l’Espinagar resten pendents de ser restaurades.

Mentrestant, Cent per Cent continua la investigació sobre la titularitat del solar de l’escola de l’Espinagar i les possibilitats que l’Ajuntament pugui assumir la restauració d’aquest carismàtic edifici.

Back To Top
Search