skip to Main Content

39 escalons, premiada per la Federació Catalana de Cineclubs

L’entitat manacorina va ser guardonada als Premis Nunes en la categoria de Millor Fet Cineclubista per un taller realitzat amb el director de cine Oliver Laxe. Parlam amb Carme Galmés (Manacor, 1976) i Toni Mas (Manacor, 1971), membres del cineclub.

Com valorau aquest reconeixement?

Toni Mas: Tot premi et fa il·lusió sobretot després de tants d’anys, de fet, ja fa quinze anys que estam en actiu. I sobretot si t’ho dóna la Federació Catalana de Cineclubs i més encara si t’ho entreguen a la Filmoteca. Més que res et dóna forces per continuar.

A part, amb què us ha obsequiat la Federació?

TM: Amb una botella de vi i tres passes gratuïts d’Avalon, una distribuïdora molt interessant de cine independent. Això suposa el dret d’exhibició de tres pel·lícules valorades en 300 euros cadascuna. La botella és un detallsimbòlic perquè el premi està dedicat a José María Nunes, un cineasta independent que té una pel·lícula famosa anomenada “Noches de vino tinto”. De fet, la projectarem en un futur pròxim.

El premi és en la categoria del Fet Cineclubista per un taller que vau organitzar, de què tractava?

Carme Galmés:El taller era de n’Oliver Laxe i tractava sobre el procés creatiu a les seves pel·lícules. Anava explicant el procés que havia anat seguint i els problemes que havia tengut o com havia pres decisions, per exemple dirigint als actors. També explicava els canvis que hi ha des que tens una idea inicial fins que es materialitza, et vas trobant entrebancs i volia mostrar l’experiència que havia tengut. Cada una de les tres pel·lícules que havia fet representen un moment vital.

TM:Sí, explicava des del moment que neix un projecte fins que s’estrena i els canvis entremig que es produeixen. Com tu canvies va influint en el resultat.

CG:També parlava sobre la importància de la necessitat que té per a un mateix a l’hora de fer el projecte. Has de necessitar fer-ho.

Quina rebuda va tenir el taller quan el vau fer?

CG: La gent va quedar molt contenta.

TM: Sí, a més n’Oliver és una persona molt especial i té una espiritualitat que tothom va poder captar, va ser com si tenguessin una revelació. Més que un taller pràctic de cine era un taller de connexió espiritual.

CG: Era un taller per a poder analitzar quina és la teva motivació a l’hora d’afrontar un projecte. Ell explicava les seves experiències i les seves pel·lícules perquè pensa que les persones som miralls i que per tant explicar la seva experiència pot servir als altres.

Teniu pensada alguna cosa pels pròxims mesos?

T.M: Sí, tenim pensades algunes projeccions i ja veurem si podrem fer algun taller. Ara per ara hem pogut confirmar el documental de Natxo Leuza sobre el Drogas per dia 22 d’octubre.

CG: De fet, al març segurament farem un taller amb José Luis Guerín que vam haver d’anul·lar per la pandèmia.

Voleu afegir res més?

CG: Dir que 39 escalons som també Mateu Riera, Cristina Vaquer, Catalina Pasqual, Llúcia Serra, Alícia Olivares, Sebastiana Mascaró, Miquel Riera, Mireia Iniesta… i agrair a l’Ajuntament de Manacor, al Teatre i al Conservatori l’ajuda de tots aquests anys. A més, especialment a la Sala Sacma que va ser molt important per a nosaltres i a la gent que ha participat en els nostres actes i que fan possible aquest projecte.

Back To Top
Search