Pescatruis Dins de la setmana de l'orgull LGTBIQ+ de l'any 2022, Catalina Julve, artista manacorina, pintà dos murals a la façana de l'IES Porto Cristo. Aquests murals, en defensa dels…

41a Escola d’Estiu de Mallorca: la importància cabdal de l’educació emocional
Montserrat Nadal parla d’aquesta trobada de docents amb un dels seus organitzadors, en Jaume Bonet, un mestre jubilat que no ha perdut gens d’empenta
Quins motius us han duit a organitzar l’edició d’enguany?
Després de la bona experiència que vàrem tenir l’any passat, quan es va recuperar amb motiu dels seus 50 anys, ens vam refermar en el que aquesta activitat de formació representa: un espai d’aprofundiment en què ens aturam a analitzar els reptes del nostre entorn educatiu. Durant un bon grapat d’anys, l’Escola d’Estiu va ser l’autèntica punta de llança de la recerca i les noves experiències d’innovació en el món educatiu de les Illes Balears.
Quins són els continguts més destacats de l’Escola d’Estiu d’enguany?
Destacaria, d’una banda, les sessions que es faran en gran grup sobre educació i intel·ligència emocional a càrrec d’en Rafel Bisquerra, un dels majors experts mundials en aquestes matèries no només a Europa sinó també a l’Amèrica Llatina.
Lligant-lo amb el títol d’enguany, “Respostes als reptes educatius del segle XXI”, en les circumstàncies ambientals i laborals en què ens trobam, l’educació emocional és més necessària que mai; com més va, més necessitats estan de recursos els docents ja que les carències dels nostres alumnes són cada dia més grans.
Un altre dels aspectes destacats són els tallers que es faran al llarg del matí. Sobre Dansa-teràpia, Gestalt, ciència per a petits i grans, gloses a l’escola… N’hi ha un de fer estels de canyes, en què es tractarà d’una manera lúdica la transversalitat curricular; i de com es poden teixir aliances entre continguts de molt diverses matèries. També hi ha un taller sobre jocs i socialització a l’escola a càrrec d’en Miqui Jiménez, conegut sobretot al Principat per les seves dinàmiques integradores de jocs.
En què ha canviat l’Escola d’Estiu d’un temps a la dels últims anys? Quin serà el seu futur?
Crec que, per damunt de tot, va ser un espai d’intercanvi d’experiències i de trobada entre els mestres, molt enriquidor, en el marc d’una activitat organitzada completament al marge dels sindicats i de l’Administració; amb una assistència massiva.
Pel que fa al seu futur ens agradaria que el darrer dia de l’Escola d’Estiu, en què cada any es fa una assemblea que elegeix el secretariat pedagògic que prepararà l’edició de l’any següent, sortís un grup de gent que volgués assumir la responsabilitat d’assegurar la seva pervivència, agafar els estatuts i adaptar-los a la realitat que vivim ara. Aquest seria el nostre desig.
Per què s’ha triat el Monestir de La Real per a fer l’edició d’enguany?
La primera Escola d’Estiu, l’any 1968, va tenir lloc al Col·legi Lluís Vives; la segona, al Sagrat Cor de Son Espanyolet; la tercera i la quarta, a l’Estudi General Lul·lià. L’any 1975, amb motiu de la represa de l’Escola d’Estiu, per les especials circumstàncies que es vivien a l’Estat espanyol, es va triar La Real com a lloc “protegit” davant tot el que podia esdevenir en aquella situació política tan peculiar.
L’any passat, el del 50è aniversari de l’Escola, ens va semblar un espai molt adient per al nombre de gent que esperàvem, a més de ser un lloc emblemàtic de la cultura mallorquina, que vessa lul·lisme per tots els costats.
La 41a Escola d’Estiu de Mallorca – Moviment de Renovació Pedagògica de Mallorca tindrà lloc al Monestir de La Real, a Palma, de dilluns dia 26 a divendres dia 30 d’agost de 2019. És oberta als docents de totes les etapes educatives i està reconeguda com a activitat de formació.
Montserrat Nadal