MÉS-Esquerra presenta llista i programa al Bar Gomila. Miquel Oliver manifestà que “ha estat massa fàcil fer la llista”. Lluny del centre, al Bar Gomila, en plena barriada de Baix…

52 botigues manacorines obren el camí de la sostenibilitat i s’adhereixen a la nova certificació ‘Comerç Verd’
Manacor és el primer municipi de Balears que obté aquest nou segell que distingeix les botigues que redueixen els envasos i els residus per oferir productes més respectuosos amb el medi ambient i la salut.
Manacor és el primer municipi de Balears que ha impulsat la certificació ‘Comerç verd’. És un segell que ja llueixen 52 botigues del municipi i que certifica que apliquen estratègies per reduir els residus que generen i ofereixen productes respectuosos amb la salut del planeta i de les persones. La coordinadora de l’entitat Rezero a Balears, Roser Badia, ha explicat que “els comerços certificats, que estan geolocalitzats, gaudeixen de visibilitat, una plataforma de participació, serveis de comunicació, formacions i recursos de posicionament comercial. Des de Rezero, volem contribuir a enfortir el paper del comerç local com a motor de canvi cap a la societat Residu Zero.”
Pel delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, “el comerç verd té una part ambiental, però també cívica i econòmica. Aquests 52 comerços de Manacor que ho han arrencat a Balears són només els primers, perquè en vendran molts més. Aquests negocis aporten un valor afegit. Es tracta de reduir residus, però també d’economia local i de fer poble”. En el mateix sentit s’ha expressat el batle, Miquel Oliver. “Ens enorgulleix que Manacor sigui pioner i per això convidam els altres municipis a sumar-s’hi, nosaltres estam preparats per compartir la nostra experiència”, afegí Oliver.
Expansió a la vista
També dins aquesta línia es va manifestar el president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora. Va destacar que “és la suma de tots i cada un dels petits comerços allò que farà que el Comerç Verd arribi al màxim nombre de compradors. Els establiments locals de cada poble o ciutat tornen a ser una peça fonamental per la conscienciació, la transformació i la sostenibilitat del consum. Que Manacor arranqui el projecte amb 52 comerços ja adherits és una xifra per ser molt optimistes de cara a la implantació d’aquesta certificació”.
A l’acte també hi va assistir el manacorí Sebastià Sansó, l’actual director general de Residus de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Sansó va destacar la incidència del consum dins la situació actual. “En la situació actual de crisi econòmica i de recursos, el comerç local continua oferint la millor opció per una compra sense residus, de proximitat i sense tòxics, aquest és l’únic futur possible”.
I és que tal com indica l’estudi “Botigues lliures d’envasos a Europa”, la venda a granel, de productes de proximitat i de producció ecològica, que donen suport a models de producció més sostenibles, són tendència i augmenten any rere any amb creixements constants. En aquest sentit, es calcula que l’any 2023 es podran generar 10.000 llocs de feina en el sector comercial que fomenta la venda a granel, sense envasos.
Els 52 comerços manacorins certificats amb el segell Comerç Verd se sumen als més de 700 que ja existeixen a l’Estat. I de comerços n’hi ha de tota casta. Des d’alimentaris, de neteja, perruqueries i estètiques passant per tendes de la llar, de moda, sabateries, papereries, dietètica i salut o jardineria.