Skip to content

Les festes de s’Illot prenen fua amb la processó marítima i la sombrillada nocturna

La platja de s’Illot ha estat l’escenari d’algunes de les activitats festives programades amb més participació. Dilluns passat, dia 15, la processó marítima va encetar un horabaixa mariner i ben participatiu. Devers les set de l’horabaixa les cornetes i els tambors anunciaren que la comitiva que havia partit de la parròquia portant la Mare de Déu arribava al mollet de s’Illot. Desenes de persones acompanyaren la figura durant el recorregut i altres tantes l’esperaven entre les barques del moll.

Com en els darrers anys tots els que volgueren pujar a la barca turística que ahir encapçalà el recorregut per la badia sillotera, hagueren de presentar els tiquets que es podien recollir a l’oficina de turisme. Però les barques particulars també participaren de la processó. Els més mariners de s’Illot varen decorar els llaüts i les llanxes amb garlandes de paper i esperaren pacientment que tothom hagués agafat lloc dins les barques per iniciar la processó per les aigües de s’Illot i de la punta de n’Amer.

Amb tot l’activitat a la vorera de mar no s’aturà fins ben entrada la nit. A partir de les 21.30 una desena d’escoles de dansa se citaren a la platja amb el propòsit de fer passar una bona estona a tothom. Una activitat que va concentrar centenars de persones damunt la platja de s’Illot. Pel que fa a les festes i de cara als propers dies cal destacar la nit marinera de la gambada, que se celebrarà avui dimecres de les 21.30 h a l’avinguda dels pins o la processó de les llanternes i el cinema a la fresca, que dijous ompliran de llum la nit sillotera.

Sombrillada nocturna
No és un sopar a la fresca qualsevol. És tota una mobilització de gent que pretén gaudir de la platja durant la nit i de la companyia d’amics i veïnats. La Sombrillada nocturna de les festes de s’Illot va tornar a omplir de bauxa, de gent i de menjar casolà tot l’arenal silloter. I és que la jornada de diumenge va ser una de les més maratonianes de les festes d’enguany. La tobada de pescadors, la festa dels colors a la platja, la trobada de ball en línia, el berenar popular, el part infantil d’aigua o la festa de l’escuma varen ser els actes que durant tota la jornada varen precedir la sombrillada.

El pregó
El pregó d’Antoni Sansó i el concert de la Banda de Música de Manacor varen donar el sus a les festes. Centenars de veïns volgueren ser testimonis de l’acte inicial de les festes, al qual també hi assistiren el batle de Manacor, Pedro Rosselló; el delegat de s’Illot, Antonio García juntament amb altres representants municipals.

En el breu repàs per la història de Mallorca que va fer Sansó anomenà alguns moments clau del passat però en destacà sobretot un: l’arribada del turisme. I precisament aquest darrer factor és el que potser ha configurat el s’Illot que coneixem. “El turisme de masses, sortgit amb l’eufòria postbèl·lica de la II Guerra Mundial, va arribar a Mallorca a comenaments de la dècada dels anys seixanta de segle passat; i és en aquests moments quan coincideix amb el desenvolupament de s’Illot”.

“Els primers turistes que arribaren a s’Illot eren vist pels veïnats més com a parents que no pas com objectes mercantils”, explicà el pregoner. Aixi “a les primeres cases de s’Illot, construides en la dècada de 1930, s’hi afegiren “els habitatges que consolidaren el poble anys més tard, la majoria aconseguits amb l’esforç dels fusters i la feina de les dones perleres de Manacor que s’instal·laren a s’Illot amb vilafranquers i santjoaners”, explicà. Antoni Sansó també recordà les desaparegudes cases de ca n’Esquerranet que es trobaven a la platja, locals nocturns mítics com La Cueva o la discoteca Magala, les acampades al pinar de Sa Coma, l’esplendor dels ‘minigolfs’ o la gelateria Ximet.

El pregoner també aprofità per fer algunes reivindicacions en nom dels veïnats: la creació d’entreteniments pels joves, la creació d’un punt verd o la continuació del camí per a vianants en foren les principals. Amb tot Antoni Sansó no va deixar de dir que “m’agrada s’Illot i els trets que el fan diferent i únic” just abans de desitjar unes bones festes a tothom. En acabar el discurs la presentadora de l’acte, Cati Mesquida, va entregar en nom de l’Ajuntament un petit obsequi al pregoner i també a Neus Pastor, l’autora de les il·lustracions que enguany acompanyen el programa de festes.

 

Back To Top
Search