Skip to content

NOTÍCIA

“A Eivissa tiraven el cordó umbilical a la mar perquè els infants no morissin ofegats”

Demà dimecres l’investigador incansable Rafel Perelló encetarà la temporada de conferències de l’Obra Cultural Balear, que canvia de dia i d’emplaçament respecte d’altres anys. Perelló impartirà demà dimecres a Can Lliro una conferència que ha titulat “Les supersticions dels mariners”.

El mateix Perelló, col·laborador d’aquesta casa, ens conta que a la conferència parlarà tant de supersticions com d’auguris dels mariners: “Paraules que no podien pronunciar, com tallaven les mànegues marines, quins dies no podien anar a pescar, auguris de canvi de temps…”.

Li’n demanam alguns exemples curiosos, com ara que “estava prohibidíssim salpar si veien un capellà pel moll”. Respecte de les paraules, Perelló recorda que “a cada regió de la Mediterrània hi havia paraules prohibides. Pel nostre redol no podien dir “geperut”, perquè duia mala sort en sortir a la mar, o podien naufragar o la pescada aniria malament”. Els pescadors de València, per exemple, no podien dir “serp” ni “rabosa”.

Tota aquesta informació ha estat arreplegada de fonts estrictament orals, i Perelló reconeix que en el cas dels mariners “m’ha costat moltíssim, a diferència de les de terra que ha estat més senzill d’arreplegar-les”.

Rafel Perelló ha trescat pertot, a Cala Rajada, al Port de Felanitx, a Pollença, a Valldemossa… Recorda que va anar a fer una conferència a Cala Gamba, “allà tot eren mestres d’aixa i patrons vells, allà mateix vaig agafar un caramuller d’informació inèdita. Per això ara sempre que vaig a fer una conferència, a la gent que hi ve, els deman que em contin el que saben”.

Hi ha altres pràctiques curioses que de ben segur que sortiran demà dimecres a Can Lliro… A Eivissa, diu Perelló, “els pescadors, quan naixia un infant, tiraven el cordó umbilical a la mar perquè no morissin ofegats o perquè fossin bons nedadors”. A Formentera hi cremaven canyes perquè s’alçàs el vent, i recorda de fet Rafel Perelló que “en temps de la guerra en cremaren perquè els qui fugien tenguessin vent”.

Les tradicions i les supersticions són compartides arreu de la Mediterrània. A Grècia els mestres d’aixa posaven una moneda al pal major perquè els donàs bona sort. “A Mallorca, això també passava. És una tradició de segles”.

Rafel Perelló no s’atura, i després d’aquesta conferència a Can Lliro per l’OCB, en farà una altra per Nadal a S’Agrícola, aquesta, però, sobre màgia i bruixeria.

PUBLICITAT

Back To Top
Search