skip to Main Content

Adéu a Maria-Antònia Oliver, filla predilecta de la il·lustre ciutat de Montcarrà

Maria-Antònia Oliver (Manacor, 1946) ha mort avui a l’edat de 75 anys. Oliver, membre de la generació dels 70, va ser una de les grans dinamitzadores de la narrativa catalana d’aquells anys. El 2016 havia rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i poc temps després havia rebut la màxima distinció que l’Ajuntament de Manacor pot donar en vida a un ciutadà, el títol de Filla Predilecta. El 1989, l’Escola de Mallorquí ja li havia atorgat el Reconeixement de Mèrits.

Activista impenitent i convençuda, Oliver va dedicar la seva vida a les lletres i a l’escriptura, però no va deixar mai de banda el compromís. Així, va ser una figura clau en la creació i impuls del Partit Socialista d’Alliberament Nacional i també en el Congrés de Cultura Catalana, on juntament amb el seu home Jaume Fuster hi tengué un paper destacat. Maria-Antònia Oliver, però, no limità l’activisme a la seva joventut, sinó que, ja ben granada, va ser també la primera presidenta de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca.

En l’àmbit literari, va participar en el col·lectiu Ofèlia Dracs i abordà la creació de narrativa de gènere, amb la saga de novel·les protagonitzada per la detectiva Lònia Guiu, com ara Estudi en lila o Antípodes. Les rondalles també influïren en gran manera el seu procés creatiu, un fet que es pot observar a Crineres de Foc o a El vaixell d’iràs i no tornaràs. Joana E. és una lectura obligada per als qui vulguin abordar el feminisme dels anys setanta i vuitanta. Amor de cas, una altra de les seves novel·les, ha estat versionada  en exitós format de sèrie per Toni-Lluís Reyes a IB3.

Un degoteig de reaccions

D’ençà que avui migdia ha transcendit la notícia del seu traspàs, les reaccions de literats i autoritats no s’han fet esperar. Des de l’Ajuntament de Manacor, han publicat una nota breu sobre la seva filla predilecta i han decretat dos dies de dol: “L’Ajuntament de Manacor envia el condol a família i amics de l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver, filla predilecta de Manacor i Premi d’Honor de les Lletres catalanes. Les banderes dels edificis municipals onejaran a mig pal i s’establiran dos dies de dol oficial. Maria Antònia Oliver va ser proclamada Filla predilecta de Manacor el 2018 per acord unànime de tota la Corporació municipal i es convertia així en la primera dona amb la màxima distinció que pot concedir l’Ajuntament a una persona en vida”.

El batle Miquel Oliver deia en el seu compte de Facebook, després de publicar un extracte de l’acta del ple de l’Ajuntament en què es proclamà Maria-Antònia Oliver filla predilecta del municipi de Manacor, escrivia: “Les nostres filles i fills, tan il·lustres com predilectes, són el nostre patrimoni més valuós i ens dignifiquen com a poble”.

Demà divendres, davant ca  seva, a Biniali, a les 17h, els amics de Maria-Antònia Oliver hi llegiran textos seus.

Back To Top
Search