skip to Main Content

Adéu al 2020, l’any del coronavirus

Quan el mes de febrer ens arribaven imatges d’una fantasmagòrica Wuhan confinada, pensàvem que era just una excentricitat xinesa més. Hagueren de passar només poques setmanes perquè també la vella Europa es confinàs, perquè Mallorca tancàs els hotels, perquè s’aturàs el futbol, perquè morissin també aquí centenars de persones. Ha estat, el 2020, l’any del coronavirus i de la posterior crisi econòmica. Però han passsat més coses, perquè la vida continua, malgrat tot…

Gener: Glòria, el temporal mai vist

Just passat Sant Antoni el temporal Glòria assotà talment un cicló tropical la costa del Llevant mallorquí. Per fortuna no s’hagueren de lamentar víctimes mortals. La primera línia de s’Illot i de Cala Morlanda resultaren greument afectades. L’Ajuntament de Manacor quantificà els danys ocasionats per aquest fenomen en 3.900.000 euros. Regeneració de platges, reconstrucció de passejos marítims, reparació de camins, el passeig de les Coves Blanques a Porto Cristo, sembra d’arbres i vegetació foren algunes de les obres que hagué d’emprendre el Consistori. A Sant Llorenç, tant a s’Illot com a sa Coma i Cala Morlanda, l’afectació també va ser greu.

Febrer: Pífol fa cent anys

Dia 29 de febrer, Cristòfol Pastor Noguera, Pífol, va fer cent anys. Com a ell li agrada dir, realment en feia només 25, car en el segle que ha viscut només hi ha hagut 25 mesos de febrer amb el 29 com a coa. Pífol, l’amic de Guillem d’Efak, el perler, l’home del teatre, el dibuixant, el polític, l’home implicat en la vida social i associativa de Manacor, a més de tot això, té una memòria prodigiosa i un sentit de l’humor inestroncable. Ell ens ha ajudat a configurar un Manacor més humà, més alegre i, sobretot, ha esdevingut part indissociable del nostre panorama. Pífol rebé el dia dels seus anys l’escalf de la seva família, dels seus amics i del poble complet de Manacor, que li va demostrar de forma sincera l’estima que sempre li ha tengut. I que sigui per molts d’anys!

Març: Confinats

Dia 13 de març el president espanyol Pedro Sánchez anunciava l’estat d’alarma per a tot el territori de l’estat. Tancaren les escoles, s’aturaren les activitats esportives, també el futbol professional, tancaren tots els comerços i bars i restaurants, excepció feta dels comerços essencials. Es redistribuïren tasques a la funció pública. A Manacor hi vengué un destacament de l’exèrcit espanyol hom no sap exactament encara amb quin objectiu. El confinament va aconseguir l’objectiu de no saturar les instal·lacions sanitàries i l’afectació a Manacor va ser relativament poca. I així, a poc a poc, ja entrant a l’estiu, tornàrem als carrers, però d’una forma que no ha pogut ser mai ja igual que abans.

Abril: Un carrioner pioner

Mentre la població romania confinada, i encara ara, científics de tot el món investigaven, i investiguen, la manera de fer front al virus. El biòleg carrioner Jaume Bassa, director de Diversificació Biotecnològica a Labo’Life ens explicava l’evolució de les seves investigacions per aconseguir una prova de detecció de positius per coronavirus que donàs els resultats en tan sols trenta minuts. A poc a poc, els avanços semblen guanyar terreny al virus: PCR, test d’antígens, vaccins, etc. Però mentrestant, ja n’ha aparegut una nova soca amenaçant…

Maig: Fires i Festes virtuals

En ple confinament haguérem de celebrar les Fires i Festes. Els Cossiers feren una “volta virtual”, i el pregó, a cinc bandes, també va ser enregistrat. Margalida Cortès, Miquel Galmés, Mia Aerts, Andreu Alba i Neus Salas foren els pregoners multidisciplinaris d’enguany, tots vinculats amb diferents sectors afectats per la crisi de la Covid-19.

Juny: Segon any sense vimer

Hi ha tradicions que pareix que han de durar sempre i d’altres que un dia sense saber com s’aturen. El ritual del vimer de l’Hort del Correu ja fa dos anys que no es fa, després que madò Bàrbara deixàs la finca. En parlàrem amb un metge, que ens va llevar tots els dubtes i afirmà que les sanacions de trencadura en infants són espontànies. Nombrosos testimonis d’infants que hi passaren, però, deixar en clar que els s’havien curat…

Juliol: Son Coletes, obrir per tancar

L’empresa ATICS començà el mes de juliol les tasques d’excavació a Son Coletes, a la recerca de víctimes de la guerra civil. Després d’un primer moment d’incertesa, amb la troballa de la base de la creu de l’antic cementeri i de tombes corresponents a la pesta del 1820, aparegueren restes corresponents a fins a 18 cossos, entre els quals hi havia els de dues dones i els de sis milicians de les tropes del capità Bayo. Ara tot resta pendent dels resultats de les proves d’ADN, que encara duren.

Agost: Grisito desperta l’animalisme

Dos joves romanen una nit tancats al calabós de la policia nacional acusats d’haver torturat i mort un moix, batiat després com Grisito. La notícia es viralitza i els animalistes reclamen justícia amb una concentració a la plaça del Mercat. L’entorn més influent protegeix els joves. El cas es condorm. Avui ningú ja en parla.

Setembre: Cala  Varques lliure de xibiu

El 4 de setembre la Conselleria de Medi Ambient, amb el suport logístic de la Policia Local de Manacor i la brigada municipal va desmantellar el xibiu que feia dotze anys que operava de forma il·legal i impune damunt l’arena de cala Varques. L’any anterior el propietari de “l’establiment” ja havia rebut una sanció de 100.000 euros per la seva activitat fraudulenta. El propietari es declarà insolvent i hagué de ser fiscalia qui autoritzàs el desmantellament.

Octubre: Del Palau a París: la llegenda

Padrí músic, conco futbolista, pare vidrier. A ell, però, li és igual l’ofici de ningú. Maneja la raqueta com les paletes els picapedrers, com les giradores els cuiners, com els fonendoscopis els metges. Però com els millors. Ningú com ell ha aconseguit guanyar 13 vegades un mateix Grand Slam. Enguany, a París, en un coronavíric octubre. Rafel Nadal tanca el 2020 amb el mateix nombre de grans tornejos que Roger Federer: 20. De la resta de jugadors en actiu, només el número 1 del món, Novak Djokovic, els pot fer ombra, amb 17.

Novembre: Perimetrats

La multiplicació exponencial de casos a Manacor en un sol cap de setmana fins arribar a més de 400 casos per cada 1.000 habitants va precipitar la decisió de la Conselleria de Salut de perimetrar el nucli manacorí durant més de tres setmanes. La preocupació de comerços i bars i restaurants, la comparació amb altres municipis, i un racisme soterrat centraren unes setmanes de desconcert que, a la fi, han quedat diluïdes dins la crisi general de la Covid-19 a Mallorca, on les dades actuals tampoc conviden gens a l’optimisme.

Desembre: Nadal diferent

Les festes de Nadal han arribat i les hem hagudes de viure, també, d’una manera diferent. Les restriccions en el món de l’hostaleria i la restauració han estat determinants. Les reunions no poden ser de més de sis persones, tant als bars com a casa. Per cap d’any no hi haurà, tampoc, per tant, grans concentracions. I malgrat tot, seran molts els qui un poc o un molt pensaran que no passa res, i que la festa és la festa, i que la família és la família. Ens ho adverteix una vegada més el microbiòleg de l’Hospital de Manacor Xavier Mesquida, els casos de coronavirus es poden disparar passat festes si no seguim les indicacions sanitàries. Començarà un any nou, i podria començar pitjor que com acaba el 2020, si no hi posam remei entre tots.

Back To Top
Search