skip to Main Content

“Al mundial he après molt”

Cristina Sureda valora la seva primera experiència mundialista a Romania, on ha quedat a mitjan taula de la categoria femenina de sub-14

Quantes rondes heu jugat?
En total n’hem jugades onze. Cada dia en jugàvem una. És a dir, que el campionat ha durat onze dies, més els dies que hem invertit per fer el viatge.

Quanta de gent participava a la teva categoria?
Més o manco érem un centenar de jugadores. Érem totes nines.

És curiós que un esport com els escacs separi homes i dones. Tu com ho veus? No t’agradaria competir amb els nins, també?
Al mundial i a l’europeu sempre se separen homes i dones. A mi m’agradaria també lluitar amb nins. També és ver que a l’europeu i al mundial el nivell és molt alt, i si només he de jugar amb nines tenc més possibilitats de quedar més amunt. Al campionat de Balears lluit amb el meu nivell, tant amb nins com amb nines.

Com ha anat, el mundial?
He quedat més o menys per la meitat de la taula. He guanyat dues partides, n’he perdudes tres i a la resta he fet taules. Vaig començar molt dura, jugant al meu nivell, però no podia rematar les partides. La meva sensació és que en cap moment vaig quedar molt per davall les meves rivals. Ningú no m’ha guanyat fàcilment i m’he sentit bé competint.

Fas aviat els catorze anys. Ara ja hauràs de pujar una categoria més…
Sí, els faig a l’octubre. Però també és ver que ja he començat a jugar dins la categoria sub-16, i vaig fer campiona d’Espanya dins aquesta categoria.

Has tengut ajuda econòmica per acudir al mundial?
Sí, la Federació m’ha becat perquè ja havia quedat campiona d’Espanya. A més, també vull agrair la col·laboració de Connecta Balear, perquè sense la seva ajuda tampoc no hi hauria pogut anar.

Quants de jugadors tenia la vostra expedició?
De la delegació espanyola érem vint jugadors, més quatre entrenadors que preparaven els jugadors becats i una delegada. Tot això a banda dels pares que també ens acompanyaven. En total érem vuit nins i dotze nines.

Conta’ns com va ser la rutina d’aquests onze dies a Romania?
La partida, que podia durar devers quatre hores, començava a les 15h. Totes les partides de totes les categories es jugaven al mateix espai i a la mateixa hora. El vespre abans de la ronda preparàvem la partida amb l’entrenador. El dematí ens aixecàvem, berenàvem i repassàvem un poc, i abans de la partida dinàvem i després agafàvem el bus per anar a jugar.

Com es prepara una partida d’escacs amb un entrenador? Pensau possibles jugades? Estudiau el rival?
Cercàvem per internet el nom del rival i miràvem per internet com començaven les partides per poder plantejar una bona defensa. El problema és que molts de països no pengen les partides i m’ha tocat qualque jugadora de qui no trobàvem gaire partides per poder estudiar el seu joc.

Hi ha hagut qualque jugadora que t’hagi estat molt superior?
No. Totes les partides varen ser bastant igualades. També és ver que amb els resultats que tenia em tocava gent del meu nivell. Les rivals més dures jugaven un parell de taulers més amunt.

De quins països són les jugadores més destacades?
Sempre destaca l’Índia, tot i que moltes jugadores venen amb un ELO molt baix, perquè no pugen moltes partides. La campiona ha estat del Kazakhstan.

I les russes?
De Rússia no hi havia gaire gent perquè no els deixaven posar la seva bandera i havien de jugar amb la de la FIDE per tota la qüestió de la guerra d’Ucraïna. També hi ha faltat la Xina, que és un país molt dur, i enguany no hi ha participat pel tema del Covid.

Us enteníeu, amb les altres jugadores, o no xerràveu gaire?
Ens fèiem una salutació d’inici i final en anglès, però durant la partida no xerram.

Com valores el teu pas per aquest mundial?
Ha estat una experiència molt guapa. M’ho he passat molt bé, he après molt i esper poder-hi tornar. Crec que he pagat un poc la pressió de jugar el meu primer mundial, i he fet menys punts dels que realment podia fer.

Vols afegir res més?
Sí, vull donar les gràcies a la meva família i els meus amics per la rebuda que vaig tenir quan vaig arribar del mundial. I també als meus dos entrenadors, que des d’aquí es coordinaven amb l’entrenador de la Federació per preparar les partides.

Back To Top
Search