La Fira de Teatre Infantil i Juvenil aixeca el teló a Vilafranca. Parlam amb Jaume Gomila, el seu director, dels reptes de futur i del que ofereix aquesta edició de l’esdeveniment teatral per a joves i famílies
Fa tot just un any la FIET es va endur el Premi Nacional d’Arts Escèniques. Heu notat canvis?
Sí, ara tot és més fàcil. Les institucions i els patrocinadors saben qui som i quin és el nostre projecte. Ja no els ho hem d’explicar. El Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infantesa i la Joventut supera les possibilitats que fins ara teniem per donar-nos a conèixer. I també ha estat una injecció de força per a tot l’equip que hi ha darrera la FIET, que fa tants anys que fa feina.
El reconeixement públic farà créixer la Fira?
Tot i que estam a l’espera que es formi govern a Madrid per tenir un interlocutor amb el Ministeri de Cultura, a Balears totes les institucions ens han transmès la seva predisposició per acabar de consolidar la FIET. Pensam que hem de créixer en mesura i sense alterar l’essència, el tracte de tu a tu i l’amabilitat que ens caracteriza. Però si tot va bé, en properes edicions la fira anirà a més, amb més dies de programació i amb més companyies i espectacles. Som una proposta cultural i un mercat d’arts escèniques. Per això volem donar més oportunitats a les companyies d’aquí i de fora. Han de poder mostrar els seus espectacles al públic i als programadors teatrals que arriben a Vilafranca de Dinamara, de Mèxic, de Gal·les i de pràcticament tots els punts de l’Estat.
Fins quin punt pot créixer una fira que se celebra a Vilafranca?
No es tracta de tornar bojos perquè ens han concedit un premi important. No volem massificar la fira perquè tenim una cosa meravellosa: un poble implicat, els voluntaris, la gent de Vilafranca que acull artistes i programadors a ca seva… Això forma part de la nostra essència i no ha de canviar. Per altra part, comptam amb els espais escènics que tenim. I ha crescut molt l’interès de les companyies per venir a presentar els seus projectes a la FIET. Abans del premi ja havíem de descartar moltes propostes que ens agradaven per manca d’espai i de temps. I ara tot això s’ha multiplicat. Volem consolidar la fira com un lloc per descobrir el teatre que ve i és en aquest sentit que hem de créixer.
Sabeu els contractes que generen les companyies a la FIET?
Intuïm que es crea un gran volum de negoci teatral. Les companyies i els artistes així ens ho transmeten. Un dels nostres reptes, així com enguany hem fet un estudi de l’impacte ambiental de la fira, és fer un estudi de l’impacte econòmic de la FIET.
És per a tots els públics una fira de teatre infantil i juvenil?
Definitivament sí. Les produccions de teatre pel públic jove no tenen res a envejar a les produccions per adults. Hi són els textos suggerents, els dissenys d’escenografia i els grans temes de la vida, la mort o l’amor… A Vilafranca hi venen famílies amb infants, els joves que s’organitzen amb amics i gent de tota casta. Com que el nostre públic creix, hem fet una aposta per programar més i millors espectacles pel jovent. Però també anam a les escoles i a les residències de gent gran a fer teatre per a diferents generacions. I estam molt contents de la resposta del públic, les entrades ja estan esgotades per a moltes funcions.