skip to Main Content

“Amb la nova oficina, hem millorat la qualitat del servei”

El SOIB de Manacor ha estrenat aquest estiu una nova oficina, situada al carrer Menéndez Pelayo, 44, que fa cantonada amb l’avinguda Baix des Cos. Maria Sampol n’és la directora. Conversam amb ella sobre els serveis del SOIB.

El SOIB de Manacor ha estrenat nova oficina, quins aventatges tendreu aquí?
Sí, hem millorat en molts d’aspectes. L’oficina anterior havia quedat obsoleta, tot estava com a molt separat, Intermediació a una banda, Orientació a una altra, i Demandes a l’altra. Tres portes només a la nostra planta; més el SEPE, el servei estatal que s’encarrega de tramitar les prestacions, a un altre pis. Tot això a més de compartir l’edifici amb els jutjats. Ara tenim un local només per a nosaltres, el SEPE i el SOIB estan a la mateixa planta, amb la qual cosa l’usuari segueix un circuit més còmode i pràctic, i podem optimitzar l’atenció integral. També hem guanyat en privacitat, perquè tenim tres boxs individuals. Així com també tenim una sala de reunions que permet fer xerrades en grups. I en definitiva, un espai diàfan, amb molta llum, amb banys, que serà el model de les noves oficines que es facin d’ara endavant.

Quin és l’àmbit d’actuació del SOIB de Manacor?
El SOIB de Manacor dóna servei als municipis d’Artà, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç des Cardassar, Manacor, Sant Joan, Petra, Vilafranca de Bonany i Ariany. En total atenem una població de més de 90.000 persones.
Des de l’any passat també gestionam programes de polítiques actives d’ocupació d’altres municipis o d’entitats que no pertanyen ben bé a l’àmbit d’actuació de l’oficina, com el programa de SOIB Visibles de Montuïri o de SOIB Qualificats del Sector Públic Instrumental, és a dir, empreses públiques o fundacions radicades principalment a Palma.

Amb quins recursos personals compta el SOIB de Manacor?
Ara mateix a l’oficina de Manacor hi treballam quinze persones del SOIB, i al SEPE n’hi treballen vuit, que en la campanya de tardor arriben a dotze.

Quines ajudes ofereix?
Nosaltres som una oficina d’ocupació, per tant, oferim dos grans tipus de serveis, d’una part la intermediació, que consisteix a posar en relació les ofertes de treball de les empreses amb les persones demandants d’ocupació i garantir que es faci correctament. I de l’altra, oferim orientació laboral als usuaris, que consisteix en informació, assessorament professional, laboral, acompanyament i reforç personal, segons les circumstàncies personals i professionals, per millorar les seves condicions d’ocupabilitat. A part, hi ha tota l’oferta formativa del SOIB per a les persones que es volen formar professionalment amb cursos de formació que els capaciten per trobar una feina millor Tots els nostres serveis estan especialitzats; així, tenim per exemple línies específiques per a dones víctimes de violència de gènere, per a joves, aturats de llarga durada i subvencions per a empreses que contractin determinats treballadors. Tot això està a la pàgina web del SOIB www.soib.es, des de la qual també es pot demanar cita i les empreses poden posar ofertes de feina.

Has anomenat alguns programes especials, ens podries parlar pel dels aturats de llarga durada?
Sí, per aturats de llarga durada hi ha un programa que es du a terme amb els ajuntaments i entitats públiques, es diu SOIB Visibles. Els ajuntaments mitjançant aquest programa poden contractar gent per dur a terme obres o serveis socials o d’interès general. Hem vist que la gent aturada de llarga durada que ha participat en un programa d’aquests després troba una feina més fàcilment. En aquest moment a Manacor hi tenim treballadors contractats a l’Ajuntament i a la SAM.

També has parlat dels programes de formació, ens en pots posar qualque exemple?
Hi ha molts de programes de formació, per a aturats de llarga durada n’hi ha un que es diu SOIB Formació i Ocupació, que també hi és per a joves, en aquest cas es diu SOIB Jove Formació i Ocupació, aquests programes consisteixen que la gent mentre aprèn fa feina. Un cop que acaben tenen un certificat de professionalitat, que equival a una FP.
Molts dels cursos de formació gratuïts que es fan a les acadèmies són finançats pel SOIB, també es fa formació dual per a les empreses. Aquí a Manacor ens agradaria molt poder fer cursos relacionats amb el món del moble i la fusta.

Quin perfil de gent és usuària dels diferents programes?
Com ja hem comentat: joves, aturats de llarga durada, dones víctimes de violència de gènere, etc. El SOIB dóna servei a qualsevol ciutadà en edat de treballar, es pot estar inscrit en el SOIB encara que es treballi, per cercar una feina millor, per exemple, o per formar-se. Qualsevol ciutadà pot demanar serveis al SOIB, les persones que tramiten la demanda tenen accés a tots els serveis.

Quines condicions has de complir avui per cobrar l’atur?
Com he dit abans la gestió de la prestació d’atur la du el SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) a part de la prestació, si es compleixen determinades condicions, les persones tenen dret a alguns subsidis, la condició per cobrar-los és estar inscrit al SOIB i complir els requisits de cadascun d’aquests subsidis.

Quin temps màxim d’atur pot tenir una persona?
Ara mateix la prestació màxima contributiva són 24 mesos, de totes maneres, ja et dic que aquest tema és competència de l’Estat, no del SOIB. Després hi ha diferents subsidis, que depenen de les condicions de les persones, més grans de 45 anys, amb càrregues familiars o sense, més grans de 55, víctimes de violència de gènere, retorn de l’estranger, etc.

Quina mitjana de temps pot estar una persona a trobar feina gràcies al SOIB?
No és una dada que emprem, ja que depèn del perfil de la persona, la data en què cerqui feina i moltes altres variables. Et puc dir que la taxa de desocupació durant els darrers anys s’ha anat reduint així com la contractació a temps parcial.

Hi ha una actuació combinada del SOIB amb els Serveis Socials de l’Ajuntament? De quina manera?
No hi ha una actuació protocol·litzada, el que hi ha és una relació directa amb l’Ajuntament, que participa en gairebé totes les convocatòries de polítiques actives d’ocupació, en alguna de les quals intervenen d’una manera o altra els serveis socials: Visibles, SOIB Dona…

Ens podríeu donar algunes dades estadístiques? Quants d’aturats hi ha Manacor? Respecte de l’any passat, n’hi ha més o menys?
El recompte final al municipi de Manacor de l’agost de 2017 era de 1.548 persones desocupades. I l’agost de 2018 el balanç és de 1.488 persones desocupades.

I quantes persones hi ha adscrites als diferents programes?
Dels programes gestionats per l’Oficina: de Joves qualificats hi ha 28 persones (entre Ajuntament i SAM), que començaren el 2017. Del programa Visibles, 30 persones (entre Ajuntament i SAM). I del programa AODL, 2 persones, que començaren el 2016. Llavors, de SOIB Dona hi ha 19 places en diferents entitats del poble, incloses l’Ajuntament i la SAM. I Després hi ha altres entitats del tercer sector que participen en programes subvencionats pel SOIB.

Back To Top
Search