skip to Main Content

“Amb un president com Feijoo o una presidenta com Marga Prohens podria tornar estar dins el PP”

Ha estat el batle més longeu de Manacor i avui viu amb il·lusió la seva feina al despatx d’advocats Riutord-Pastor. Antoni Pastor, però, serà sempre un animal polític. Parlam amb ell de com veu el panorama actual, tant a l’àmbit local com autonòmic.

Primer de tot, com estàs? Personalment, bé? Professionalment, bé?
Estic molt bé. Farà un any que vàrem obrir el despatx. El desembre-gener n’obrírem un A Eivissa, que també funciona. I no em puc queixar, estic molt content, la gent respon.

Si parlam amb tu és perquè ens fa ganes que ens comentis com veus l’arena política els darrers anys, un poc ja des de la barrera. Com valores aquests tres anys de mandat de Miquel Oliver i el tripartit MÉS-Esquerra, PSOE i Podem?
Crec que ha tengut alts i baixos com tots els governs. Ha tengut molts d’encerts com tots els governs. I coses criticables, com tots els governs. El balanç jo crec que és positiu perquè s’han fet coses que no s’havien fet abans. També he de dir, però, que es percep una certa lentitud a l’hora de prendre les decisions, no sé si provocades per desavinences que ja són públiques del mateix pacte.

Entre les consecucions hi ha el Pla General, la ZPR, les ajudes als comerços, la recollida selectiva, l’aigua potable… Algunes són pròpies, d’altres són heretades… Tu també t’hi degueres trobar. La política és una roda que no acaba mai.
El mèrit o l’encert d’aquest equip de govern ha estat la generositat d’aprovar un pla general que no era el seu, i que era l’únic possible. S’havia d’aprofitar una feina d’un altre equip de govern, i de vegades aquesta manera de fer política criticant sempre el teu adversari, acaba que t’has de menjar el que has dit o l’orgull. L’aprovació del Pla General demostra una certa maduresa política. Pel que fa a la recollida de residus, Bernat Amer va ser un regidor que hi va començar a fer feina, però Sebastià Llodrà ha fet molt bona feina, i ha fet passes molt valentes que fan que el municipi de Manacor es posi al nivell que hauria d’estar. En canvi, a parer meu, el tema de la ZPR, ha estat molt mal gestionat, s’ha fet d’una manera descoordinada entre equip de govern i ciutadania, i ha estat massa ambiciós. L’efecte al comerç ha estat negatiu, i així com abans tothom volia tenir un comerç al centre, avui cercam un lloc més còmode per viure. Avui el centre és menys rendible per tenir un negoci, i menys pràctic per viure-hi, des del meu punt de vista. Efecte al comerç negatiu. Així com tothom volia tenir comerç al centre, avui cercam un lloc més còmode per viure. Menys rentable per tenir un negoci i menys pràctic per viure-hi, des del meu punt de vist. I ho dic no tant per la decisió que s’ha pres, sinó per com s’ha dissenyat, com s’ha aplicat i pel volum de zona que ha afectat.

Creus que ha estat una sort per a ells poder disposar dels fons que tenia fins ara privats de gastar l’Ajuntament? Ho han aprofitat bé?
Ha estat una sort. A nosaltres ens va tocar governar en plena crisi i agafàrem l’Ajuntament amb 14 milions d’euros de deute, el deixàrem sanejat i amb 14 milions al banc. Aquests doblers ara s’han pogut gastar i és una sort, perquè Manacor té moltes necessitats. El que no s’ha fet bé, i és molt criticable, és no aprofitar i no tenir la influència necessària damunt Palma. Manacor no pot fer inversions només de recursos propis, que són escassos. Per arribar a tenir el model de ciutat que volem, fan falta inversions supramunicipals. I això ha faltat.

Coses com les que han passat amb les obres de Porto Cristo, poden passar a qualsevol polític que governi?
Sí, moltes de vegades se’ns escapa als polítics. A nosaltres ens va passar amb la seu de la Institució Alcover. No es va notar tant, perquè la gent no ho havia de menester tant. Voler imputar mala gestió als polítics, en qüestions com aquesta és injust i és fer política fàcil.

Parlant de Porto Cristo, consideres un error que no hi hagi AIPC dins l’equip de govern? Creus que és una represàlia cap al partit porteny per haver pactat precisament amb la dreta?
Si no és una represàlia no ho entenc. Estratègicament és la pitjor deicisió que podia prendre l’equip de govern. Tenc una teoria: tant PSOE com MÉS-Esquerra pensaven que amb AIPC dins l’equip de govern serien més febles. I això s’ha volgut evitar. Ha estat un error estratègic, perquè AIPC fa una feina molt lleial, i sobretot molt rendible i molt bona per a Porto Cristo. No tenir-los dins l’equip de govern és anar en contra de la majoria de la gent de Porto Cristo. Ho he fet saber a en Miquel (Oliver) i na Núria (Hinojosa) quan n’hem parlat. És un gran error, i el podrien pagar.

T’atreviries a fer un pronòstic, orientatiu, del que passarà d’aquí a un any? Quins partits veus a l’alça? Quins a la baixa? Entrarà a la Sala l’extrema dreta?
La dreta en general pujarà. És una tendència que hem vist a l’Estat espanyol, a Galícia, Castella, Andalusia, Madrid… Pertot hi ha hagut una baixada important del psoe. A Manacor MÉS-Esquerra té un límit, i Miquel Oliver es va nodrir d’un electorat moderat desencantat amb el PP. Ara està exposat a perdre’l. AIPC es mantendrà. I és cert que la nostra comunitat és on el PSOE es pot estabilitzar més per les decisions que s’han pres, encara que el PSOE estigui clarament a la baixa per la mala gestió i el caos que ha creat a Madrid.

Tant a Manacor com a Mallorca sembla que el centre dreta regionalista es desintegra. El PI, Per les Illes, Coalició per Mallorca… En sortirà res de bo, de tot això?
Tornam a veure la mateixa situació dels darrers vint anys, incapacitat de formar un grup que representi centre dreta i el centre esquerra regionalista, com a les Canàries, per exemple. Al PI el veig malament sobretot a Manacor i també a nivell insular. És un partit incapaç de saber el que vol. I Coalició per Mallorca no sé si arribaran a presentar-se, perquè es torben per presentar projecte i cares. El gran beneficiat de tot això serà el PP, que arreplegarà molts d’aquests vots

Francina Armengol compleix el seu segon mandat com a presidenta. Veus un govern sòlid? Les Balears tenen un tarannà propi i podran abstreure’s de l’efecte Feijoo?
Això ja ha passat, quan hem tengut un president o una presidenta forts, el govern d’aquí ha estat diferent del de Madrid. Per exemple, en moments de fortalesa de Felipe González a Madrid, aquí teníem el govern de Gabriel Canyelles. Hem de veure què passarà al mes d’octubre, perquè la tendència de la situació és a complicar-se encara més… I també és cert que hi ha un desgast del Govern de Francina Armengol, i no sabem si l’electorat reaccionarà com ha reaccionat a Galícia o a Andalusia.

T’agrada, per cert, el tarannà del nou president del Partit Popular? T’hi fa sentir més pròxim?
Vaig ser dels pocs o l’únic que quan hi va haver el canvi a Madrid ja vaig dir que el futur passava per Feijoo, perquè parteix d’una realitat molt semblant a la nostra, amb una autonomia com la gallega. Representa un perfil molt assenyat i moderat… I no sé si és qüestió de fer anys, però això a mi em genera moltíssima de confiança. La gent estava molt crispada i el debat s’havia encès molt. I la gent necessita un altre estil de fer política, més assossegat, amb capacitat d’arribar a acords, i a acords d’estat.

Tens ganes, encara de tornar a la política? Com i amb qui hi tornaries, si ho fessis?
A mi la política m’agrada, no t’enganaré si et dic que hi ha dies que m’agradaria tornar. Però aquestes ganes duren poc, perquè la política reclama moltíssima il·lusió, sacrificis personals i familiars. I és una etapa que ja he passat, amb dotze anys a la batlia, i havent estat diputat. La línia del despatx és estar enfora de la política. A dia d’avui, amb un president com Feijoo i una presidenta com Marga Prohens, jo hi podria estar perfectament dedins, però crec que ni em convé a mi ni els convé a ells.

Back To Top
Search