Skip to content

Aprovació imminent del Pla General de Manacor

Pareix que la capital de Llevant tindrà d’una vegada per totes el Pla General que fa més de quaranta anys que espera. Tot i els alts i baixos d’aquest llarg procés, l’actual equip de govern ha sabut mantenir la seva convicció, resolent les 198 deficiències que van paralitzar la tramitació per tornar a enviar al Consell de Mallorca el document per a la seva aprovació definitiva.

Nuria Hinojosa, regidora d’Urbanisme de l’actual govern municipal, no podia treure’s la rialla de la cara. I és que el darrer Ple de l’Ajuntament de Manacor, celebrat el dimarts 16 de març, va aprovar l’esmena de les deficiències del Pla General, passa prèvia perquè el Consell de Mallorca l’aprovi definitivament. Un fet que suposa el final de més de quaranta anys de dependència del municipi a les Normes Subsidiàries del 1980. El document ha estat aprovat per 17 vots a favor, 11 de l’actual equip de govern (MÉS-Esquerra, PSIB-PSOE i Podem) i 6 de l’oposició (Pi, AIPC-SyS) i tres en contra dels regidors del Partit Popular.

Menys per l’actitud dels populars, el suport de l’oposició no ha estat gaire novetat, ja que en definitiva el Pla va ser aprovat inicialment el 27 de juny de 2016 durant el seu mandat. Una vegada sotmesa a informació pública, es van presentar 942 al·legacions que van ser respostes per l’empresa especialitzada Jornet-Llop-Pastor, contractada per l’Ajuntament i sota la direcció de Catalina Rigo. Posteriorment, el 4 de novembre de 2019, es va tornar a aprovar inicialment el nou Pla General per part de l’actual equip de govern que va continuar remetent el document al Consell de Mallorca per a la seva aprovació definitiva.
Cal dir, però, que la continuïtat del Pla general d’un equip de govern a l’altre va deixar una sensació agredolça entre alguns col·lectius de Manacor. De fet, el setembre del 2019 Dones de Llevant i l’Assemblea Antipatriarcal van organitzar “Cooperació Ciutadana cap a la millor Manacor possible” a càrrec de l’arquitecta Itziar González per tal de reprendre el diàleg ciutadà sobre el Pla General, reconduir el document fet per l’antic govern i crear un espai de cooperació amb el nou.

Sigui com sigui, al final no va ser així i, com dèiem, l’actual equip de govern va enviar el Pla General a la Comissió insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca. Mig any més tard, el 29 de maig de 2020, aquest organisme públic va suspendre el tràmit d’aprovació definitiva, assenyalant que s’havien de corregir fins a 198 deficiències. A més, la Comissió de Patrimoni Històric del Consell i la Direcció General de la Costa, del Ministeri per a la Transició Ecològica n’afegiren 45 deficiències més. El llegat del govern de Pedro Rosselló i Cati Riera no va ser tan aprofitós com s’esperava i es va haver d’obrir un nou procés de correcció però aquesta vegada sense la necessitat de passar per informació pública.

D’aquesta manera, arribam a l’actualitat. L’Ajuntament ha aprovat l’esmena de les deficiències corregides per l’equip redactor del Pla General i ara només cal esperar el vis i plau del Consell. Segons consta en nota de premsa, la delegada d’Urbanisme, Núria Hinojosa, confia que en aquest segon intent “aprovem l’examen i d’una vegada per totes ens puguem posar a treballar per executar les prioritats que ens marca el nou planejament, com són l’escola nova de Porto Cristo, el segon centre de salut de Manacor, l’ampliació de la depuradora o la sectorització de la xarxa d’aigua potable de la franja central i de ponent de Manacor. Aquestes actuacions són urgents i inajornables per cobrir les necessitats del nostre poble i per poder-les fer realitat necessitam que el Pla General estigui aprovat definitivament.”

Back To Top
Search