Skip to content

Els arbres, els pulmons de les ciutats

Per què són importants els arbres dins les ciutats?
Primer de tot hi ha el benefici d’oxigenació, de neteja de l’aire. Llavors, la funció més important que tenen és la de fer ombra a l’estiu, contrastada amb la de deixar passar el sol durant l’hivern. Per això és bo que els arbres urbans siguin de fulla caduca. Sigui com sigui els arbres dins les ciutats contribueixen al nostre benestar i tenen beneficis positius per a la nostra salut.

I com a afegitó a tot això, els arbres encara tenen un altre sentit o funció important. A nivell paisatgístic, estètic, són un element que dóna moltes possibilitats d’embellir el poble, de fer-lo més agradable, més viu i més acollidor. Són un element més de disseny. A més, cada arbre pot donar un aire diferent, potenciar el caràcter d’una zona, o canviar-lo.

Pensem en els pins de les zones costaneres, que fins i tot donen nom moltes vegades a qualque avinguda del nucli respectiu, en la solemnitat dels ciprers dels cementiris…

De la mateixa manera, les flors a la primavera o les fulles a terra a la tardor (malgrat els problemes de brutor que se’n deriven) ens avisen del canvi d’època i ens fan sentir més lligats a la vida natural, al pas del temps i als cicles humans.

Els arbres antics formen part de la fesomia dels carrers o les places, per això a vegades arrabassar-los genera crítiques i sentiments de rebuig.

Quins arbres són els més adequats per semblar a les ciutats?
A l’hora d’escollir els arbres que se sembren a cada lloc s’han de tenir en compte moltes coses: quin serà el volum final del seu creixement, quin tipus d’arrels tenen i com es desenvolupen, quina quantitat de terra hi ha d’haver a baix perquè tenguin garantides les reserves d’aigua i nutrients… S’ha de fer una valoració del lloc per decidir sembrar uns arbres o uns altres.

En nombroses ocasions hem vist com s’han hagut d’arrabassar arbres perquè feien malbé el paviment. Avui a Manacor en tenim un exemple amb les tipuanes del Torrent. L’asfalt s’ha aixecat, s’han fet malbé les voreres. Segurament és culpa d’una mala previsió. Els arbres cerquen lloc per fer les arrels, si tenen espai suficient per fer-ho, no espenyen res.

Actualment els arbres que més se sembren a les ciutats són els lledoners, els platers i els polls. Als carrers estrets, han de ser arbres més petits.

Back To Top
Search