Skip to content

“Atenem uns 34.000 pacients. Han crescut la població i els professionals, però no ho ha fet l’espai on feim feina”

Neus Salas és la coordinadora del Centre de Salut de Manacor. Parlam amb ella de les mancances de l’actual edifici a Sa Torre i de les millores que suposarà pels usuaris manacorins de l’Atenció Primària el segon PAC de la ciutat.

Ets la directora de la zona bàsica de Salut de Manacor, a més d’infermera i responsable del centre. Quants pacients ateneu?
Tenim vinculades unes 34.000 targetes sanitàries, el doble de les que atendrà el nou centre de salut. Quan estigui en marxa es repartiran i cada centre assumirà unes 17.000 targetes sanitàries.

Això implica que ara ballau estrets…
Aquest edifici es va construir fa uns 27 anys. I de llavors ençà no hem aturat d’augmentar el nombre de professionals que hi fan feina. Ara som 98. En els darrers vint anys la població ha crescut de manera considerable i també ha crescut la plantilla del centre. Però no ho ha fet l’espai on feim feina i atenem els pacients.

Què implica aquesta manca d’espai?
Tots els professionals, tant metges com infermers, hem de compartir les consultes. Per a nosaltres, els professionals sanitaris, no suposa massa problemes, però implica que les consultes de cada professional no estan al mateix lloc cada dia de la setmana i ho hem de recordar als pacients, perquè no sempre han d’esperar que els cridin a la mateixa porta. De fet, si us hi fixau, cada consulta té tres noms a la porta. La manca d’espai també suposa més feina d’organització, perquè has d’aprofitar el temps que certa infermera faci consultes domiciliàries perquè un altre professional ocupi la consulta que queda lliure. Espremem al màxim l’espai i ho feim intentant que tot això no afecti els pacients ni la seva comoditat.

No s’ha fet res per millorar la situació?
És un edifici que ha quedat molt obsolet, però que ha de seguir funcionant. Ara l’IB Salut ha construït quatre noves consultes en el lloc que ocupaven antigues sales d’espera i ens donen un alè. Però la solució definitiva vendrà amb el nou centre.

Les limitacions de l’edifici han frenat la incorporació de nous especialistes o serveis?
No, almanco així ho hem procurat. Hem trobat els espais que necessitam, feim trencaclosques per donar l’atenció més adequada. Disposam d’unitats de Suport, de Salut Mental, d’especialistes com els dentistes. Però amb el nou centre s’incorporaran encara més professionals i recuperarem les urgències les 24 hores.

Què passarà amb els professionals que ara feis feina a Sa Torre quan el nou centre obri portes?
El més previsible és que la meitat quedi aquí i l’altra meitat s’incorpori al nou centre. A més, les plantilles creixeran en els dos nous centres.

I aquí, què hi passarà una vegada el nou centre de Salut estigui en marxa? Veurem obres de millora?
És el que ha passat fins ara quan un centre de Salut s’ha desdoblat. El centre matriu també passa per una fase de reformes, adaptació i modernització. No hi ha d’haver diferències en l’atenció en els dos centres.

Back To Top
Search