Faust Puerto, propietari de Móndellibres, ens parla de la suspensió de la festa del llibre i dels seus efectes en el món llibreter i editorial
“Una llibreria com la meva fa un deu per cent del calaix de l’any el dia de Sant Jordi, és una injecció molt important per a totes les llibreries. Un deu per cent de la caixa anual fass la caixa d’un mes o un mes i mig”. Faust Puerto, propietari de la llibreria Móndellibres parla resignat d’aquest Sant Jordi suspès, però també aclareix que “per ventura el feim pel juliol o pel setembre i es podran recuperar una mica una part d’aquestes vendes”. Pel que fa als efectes del confinament i l’estat d’alarma, “per a una llibreria petita com aquesta és més bo de controlar, perquè depens de tu, però així i tot és ver que tens unes despeses fixes que no et lleva ningú”. Puerto explicas que “a partir de dia 14 ja no vaig rebre cap novetat. Supòs que a l’estiu, que sempre hi havia una davallada, aniran recuperant novetats endarrerides”. També veu amb esperança el futur immediat: “La cosa es posarà en marxa bastant aviat a les llibreries, i si és un dels primers negocis que poden obrir, la gent tendrà un lloc nou on anar, a banda dels súpers, els bancs i les farmàcies, i a més, la gent haurà llegit durant aquest confinament i li farà ganes comprar un llibre”. Cert és, de totes formes, que l’aspecte social de les llibreries, es perdrà: “De moment no podrem fer presentacions, ni cafès…”. Puerto, per a aquest Sant Jordi no s’havia plantejat fer enviaments per correu o a domicili: “Quant menys moviment hi hagi, millor, diu Puerto, que reconeix que “això hauran estat les vacances més llargues de la meva vida, he pogut fer les coses que més m’agraden, llegir lectures pendents, mirar pel·lícules, sèries…”.
Les propostes per a enguany:
La solitud com un imant
Fa de cuinera en un vaixell i se sent atreta com un imant per la solitud. Així és la protagonista de Boulder, la nova novel·la d’Eva Baltasar després de l’èxit de Permagel.
Resistència feminista
Silvia Federici associa l’augment de la violència interpersonal i institucional contra les dones amb l’expansió de les relacions socials capitalistes.
Salvatge i sinuosa
Una experiència sexual traumàtica, una dona nigeriana emigrada als Estats Units. Un camí d’investigació en la relació entre cultura i identitat.
Campos en vena
Adia Edicions continua combinant l’impuls d’autors joves i novells amb la reedició de clàssics moderns de la nostra literatura. Quaranta articles de Damià Huguet que descriuen un Campos, com podria ser qualsevol altre poble de la Mallorca dels vuitanta i noranta, en procés de desaparició. Prosa bella i veritats.
Dolor i memòria
Odile Arqué, que tengué profunda amistat amb Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany, s’ha reconciliat amb l’escriptura. Rapsoda potent i elegant, ens mostra el color de la ferida i el dolor de la memòria en aquest llibre que publica la dinàmica AdiaEdicions del calongí Pau Vadell. Us colpirà. Llegiu-la.
Enginyós i enlluernador
Així és el verb i la construcció de Baixauli, que ens explica la història d’un pintor que ha d’il·lustrar uns textos d’un autor desconegut…
Novel·la històrica
Xavier Gimeno guanyà amb aquest text el premi Ciutat de Manacor de Novel·la. Un indià torna de Cuba, i no l’espera ningú…
Per a què volem l’intel·lecte?
Com ja va fer amb Dos amics de vint anys, on glossava les figures de Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Sebastià Alzamora s’endinsa ara en la relació que mantengueren dos margalidans universals: Joan March i Joan Mascaró. Una novel·la d’idees i debat que posa damunt la taula la utilitat de l’intel·lecte i la consciència dels humans. El poder contra la saviesa. El poder al servei de la saviesa. La saviesa al servei del poder.
Poesia d’autoajuda
Sense l’accepció pejorativa que ha pres la paraula, Tocat i enfonsat ens ajuda a guarir-nos “del fred de l’hivern”.
El complex camí del somriure
Proa publica la traducció d’aquesta novel·la generacional de lluita per la felicitat de la premi Nobel polonesa Olga Tocarczuk.