skip to Main Content

Bubotes, un retrat de la Mallorca de finals de segle XIX

Bubotes d’Antoni Mus és la nova creació de la companyia La Reforma que es representarà al Teatre de Manacor els dies 5,6,7 i 27 d’octubre. Sebastià Adrover i Salvador Miralles la representen sota la direcció d’Antoni Rosselló.

“Antoni Mus tenia una manera molt particular d’escriure, des del ventre. Et pessiga, t’emociona, ironitza i toca veritats” diu Antoni Rosselló, director de la nova proposta que representaran Sebastià Adrover i Salvador Miralles els dies 5,6,7 i 27 d’octubre al Teatre de Manacor.
Bubotes és un retrat de la Mallorca de finals del segle XIX a través de la descripció de la vida d’una possessió, Retana. Jornalers, terratinents i les dinàmiques del moment. “Són moltes generacions que formen part de Retana i com tot va passant d’uns amos a uns altres, sempre seguint la mateixa estructura” explica Adrover mentre afegeix que la trama central acabarà amb la guerra civil. De fet, “fa aturades en diferents episodis històrics, es poden entreveure les reivindicacions històriques i et va preparant per allò que serà el bessó gros de la història” diu Miralles.
Antoni Rosselló va estar treballant en l’adaptació del text durant el confinament, “una novel·la complexa, amb moltes trames i a l’hora d’adaptar-la l’hem haguda de desmuntar, passar-la pel filtre teatral i fer-la més entenedora”. Poc temps després va fer la proposta a la companyia La Reforma. Sabent que es tractava d’un text complicat, Rosselló explica que durant el procés creatiu han fet molta feina conjunta i que els dos actors “m’han ajudat molt a l’hora de precisar o revisar aspectes de l’adaptació”.
Després d’un mes de feina “de taula”, van passar a l’assaig sobre l’escenari. I per als dos actors, els moments de pausa han estat claus “sobretot, per poder interpretar, pair i assentar la densitat d’un text molt narratiu, amb els jocs lingüístics que caracteritzen Mus” explica Miralles. En aquest sentit, Rosselló explica que tant Miralles com Adrover han fet una feina magnífica perquè són “unes bèsties escèniques”.
El darrer espectacle de creació d’Adrover i Miralles, Una flor no fa estiu, ha tengut una molt bona acollida però volen remarcar que amb Bubotes no parlam del mateix: “no és un producte com l’anterior tot i que hi ha certes similituds: interpretam molts personatges, el ritme, la complicitat… Però partim d’una base totalment diferent” diu Adrover. Això sí, l’esperit de feina i la filosofia a l’hora de crear es mantenen també a Bubotes.
Pocs dies abans de l’estrena, ara acaben de polir detalls d’un treball fet de manera delicada i artesanal. De fet, no només el text sinó també l’espai sonor i l’escenografia també són fets per ells mateixos: “parlam d’un espai molt diàfan i hem jugat molt amb el simbolisme i els elements plàstics per poder introduir el públic en aquest univers” explica Rosselló.

Back To Top
Search