skip to Main Content

Bulla, foc, plors i torrades a l’Enterrament de la Sardina de Manacor i Porto Cristo

Els Darrers Dies han acabat amb l’enterrament de la Sardina, un acte que era ben present en el calendari festiu de Porto Cristo i que Manacor va començar a recuperar l’any passat. Tan a la ciutat com en el nucli costaner l’enterrament de la Sardina ha consistit en una desfilada carnavalesca que parodia un seguici fúnebre. A Porto Cristo la festa va començar amb la vetlla de la sardina al Centre de Cultura i tota la comitiva va partir d’allà cap a la platja, on es va enterrar simbòlicament el peix.

A Manacor el seguici de veïns vestits de dol es va concentrar a la plaça del convent i des d’allà es partí en comitiva i acompanyats dels gegants cap a la plaça de sa Torre. En arribar a la plaça es va encendre el fogueró, que va servir per cremar la sardina i tot seguit els assistents pogueren gaudir d’arengades torrades. Els organitzadors de la festa a Manacor foren les associacions de veïns, que en col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor volen recuperar l’esplendor de la festa.

Publicitat

 

L’enterrament de la Sardina ha servit per acabar amb les festes de Carnaval. La festa té el seu origen més immediat en el calendari cristià, que marca el dimecres de cendra com l’inici de la quaresma: un temps d’abstinència i penitència. En aquest sentit es diu que una antiga tradició consistia en sortir de berena el darrer dia de carnaval per tancar el període de gresca, una berena que pot haver derivat en l’enterrament de la sardina que coneixem. Així i tot molts estudiosos consideren que l’origen de la festa és més ancestral i beu de tradicions profanes.

 

 

Back To Top
Search