skip to Main Content

“El canari és un bon amic de la persona i la persona ha de ser una bona amiga per al canari”

Joan Tur fa dècades que es dedica a la cria de canaris de competició. Animals seus han estat campions del món fins a cinc vegades. Explica que “un canari és un animal de companyia i un animal de competició alhora”. De fet, aclareix, “els canaris coneixen l’amo, el seu comportament és molt diferent si entr al criador tot sol o amb una persona que no coneixen”. A banda dels animals que té per criar, un criador sol tenir sempre un canari dins la casa, per tenir-lo més a prop i veure’l cada dia.

A l’hora de referir-se a les cures que necessita un canari, Tur destaca una paraula: neteja. “Aigua neta, menjar net de pols i gàbia neta”, aquestes són les bases, a banda d’una alimentació equilibrada a partir d’escaiola, llavors de lli i qualque cosa de verd, que pot ser poma o enciam, per exemple.

Un canari pot viure entre dotze i catorze anys, però és fins als tres que es troba en el seu apogeu reproductiu. “Jo n’he fet criar qualcun amb nou anys”, diu Joan Tur, que té a ca seva un centenar d’exemplars.

Pel que fa a la relació amb el manescal, Joan Tur apunta sempre a la prevenció. De fet, “molts de manescals acudeixen a nosaltres en tenir dubtes sobre un canari”. Sigui com sigui, diu Tur, “un canari pot tenir les mateixes malalties que qualsevol animal, perquè tenen ulls, orelles, fetge, cames, cor… Els animals som tots molt iguals”.

I un altre detall important: “Si el canari està content, vol dir que està bé. No cal que canti, basta que boti i tengui energia”. Les vinculacions sentimentals dels animals amb els humans són importants. “Hi ha persones que tenen un animal com ara un lloro o una mainata, que imiten la veu humana o qualsevol renou, quan aquella persona es mor a dins ca seva hi queda la seva veu”
Per Tur “el canari sempre és un bon amic per a la persona. I la persona ho ha de ser per al canari. El canari no s’equivoca mai, el que s’equivoca és la persona”.

Back To Top
Search