skip to Main Content

Carla Bellera: “Ni tan sols sabíem que la tieta Teresa havia mort a la guerra”

Quina vinculació familiar tens amb Teresa Bellera?
Ella era la germana del meu avi, és a dir, era la meva tieta àvia.

D’on sou, a la teva família?
Jo sóc de Lleida, perquè hi vingué a viure el meu avi, però la Teresa era de Roda de Isábena, un poblet del Prepirineu aragonès.

El teu padrí és viu, encara?
No, no. Fa molt de temps que va morir.

En quedava algun rastre, alguna notícia, de la desaparició a Mallorca de la tia Teresa?
No, per part de la meva família no, perquè aquest assumpte va morir amb el meu avi. Ell tenia aquesta informació però mai la va transmetre als seus descendents, ni tan sols al meu pare, que era el seu fill. Ell s’ho va emportar tot amb ell quan va morir.

Com arribau a esbrinar que la vostra tia és una de les cinc milicianes?
Nosaltres no hi arribem, sinó que ens arriben per contar-nos-ho. Jaume Miró, Tania Balló i Gonzalo Berger troben el cognom de la Teresa i ens busquen fins a trobar el nostre cognom. Varen ser ells que ens vingueren a contar la història.

Teníeu documentació gràfica de la tia Teresa? Fotografies, documents…
Sí, teníem fotos de la Teresa, les típiques de l’època, que, per tant, no deixaven entreveure res fora de la normalitat. Mai havia pensat que la tieta fos miliciana. No en teníem notícia. Fa molt que va desaparèixer i no teníem cap indici de la seva història. Ni tan sols sabíem que havia mort a la guerra. Sí que sabia que era en un vaixell que havien bombardejat. M’havia arribat que se’n va anar de viatge amb un vaixell i es va ofegar.

Com heu rebut a la teva família la troballa?
Amb molta sorpresa i amb molta indignació i ràbia a la vegada. També amb molta emoció. És cert que estem indignats, per no haver-ho pogut saber fins ara, però el fet de poder conèixer la història fa que també, d’alguna manera es tanqui la ferida, perquè ara tenim la possibilitat de fer un dol, per molta ràbia que ens faci haver-lo de fer.

Vengueres tu tota sola a Manacor?
No, m’hi va acompanyar una tieta àvia meva, germanastra de la Teresa.

La va arribar a conèixer, idò?
No, ella només era germana de la tieta Teresa per part de pare i no la va conèixer perquè va néixer quinze anys més tard de la seva mort. Per a ella el record sí que havia estat viu, perquè n’havia sentit a parlar al seu pare, que havia estat buscant la Teresa per Barcelona.

Vols afegir alguna cosa més?
Sí, expressar la gratitud de la nostra família a Tània, Gonzalo i Jaume per acostar-nos la història de la nostra tia Teresa. Les ferides de la guerra es tanquen més aviat amb aquests exercicis de recuperació de memòria històrica.

Back To Top
Search