skip to Main Content

Carme Gomila: “Molta de gent ha de triar entre comprar menjar o pagar lloguer”

Per via telemàtica, Carme Gomila, delegada de Serveis Socials a l’Ajuntament de Manacor va comparèixer davant els mitjans de comunicació, acompanyada del batle Miquel Oliver per explicar al municipi les novetats del departament que dirigeix i com s’ha adaptat als canvis constants generats per la situació de confinament i la crisi que n’ha vengut derivada. De fet, Gomila ha aclarit que a Serveis Socials, “ja no parlam de confinament ni d’estat d’alarma, sinó directament de crisi”. Durant aquestes setmanes, afegí Gomila, “s’han destapat moltíssims de casos nous de famílies molt vulnerables que Serveis Socials no tenien detectades”. Així, s’han obert prop de 200 expedients nous al departament, que s’afegeixen als que ja hi havia oberts. Durant aquestes setamanes, l’Ajuntament ha rebut 727 telefonades per a demandes de recursos propis de l’Ajuntament, ja fossin aliments o ajudes econòmiques. Totes aquestes consultes els ciutadans que tenguin necessitats bàsiques no cobertes les poden fer a través de quatre noves línies obertes a la població: una per a zona costanera, una per a Manacor ciutat, una altra per a persones amb dependència, i una altra per a víctimes de violència masclista. Carme Gomila remarcà que “els telèfons, així i tot, continuen col·lapsats, i per això hem demanat tres línies noves més”. Ara mateix, digué la delegada, “totes les treballadores socials han deixat la feina que feien fins ara i fan atenció telefònica personal i familiar”. A més, el departament ha incorporat quatre treballadores socials i una treballadora familiar, a les quals s’afegeixen el personal del centre de dia, que ara està tancat, i quatre auxiliars administratius d’altres departaments amb menys càrrega de feina que ens fan tasques de suport.

Carme Gomila va entrar en detall de les persones que han rebut ajudes durant aquestes setmanes. “40 famílies reben menús, s’han tramitat 112 rendes socials garantides, per a famílies sense cap tipus d’ingrés, i 219 famílies reben la bossa bàsica del banc d’aliments, amb aliments de primera necessitat i productes d’higiene”, digué.

Tot plegat, aclarí la regidora, ara mateix suposa una política “no preventiva ni anticipatòria, sinó reactiva per fer front a la situació actual”. Així, l’Ajuntament ha afegit una partida de 50.000 euros més destinada a ajudes econòmiques. “I pensam que no seran suficients”, es lamentà Gomila. A hores d’ara, hi ha persones que encara no han pogut establir la primera telefonada, “hi ha una llista d’espera de prop d’una setmana”.

Per a després del confinament, el departament podrà comptar, gràcies a la incorporació de romanent de 546.000 euros, amb cinc treballadores familiars més, una psicòloga i dues noves treballadores socials, perquè, segons digué “el més important encara ha d’arribar. Per això haurem de repensar prioritats dins l’Ajuntament. Hem d’evitar que ningú quedi pel camí” deia mentre recordava que “molta de gent ha de triar entre comprar menjar o pagar el lloguer”.

Back To Top
Search