L’artista manacorina Catalina Julve ha inaugurat una nova gran exposició. Aquesta vegada a Palma. És el Consell de Mallorca qui promou la mostra després que Julve hagi estat seleccionada d’entre més de noranta aspirants per ocupar durant dos mesos la sala principal del Centre de Cultura Sa Nostra.L’exposició ‘Una parcel·la fosca.Policromia d’una rebel·lió’, es podrà visitar fins dia 25 de febrer. Aquest projecte va néixer a l’antiga escola rural de Son Negre.
“Quan fa dos anys vaig entrar a l’edifici no tenia idea del tema ni sabia que faria aquesta exposició”, confessa Julve. A Son Negre l’artista es va envoltar d’imatges extretes d’arxius fotogràfics de la guerra civil. D’allà en sortiren quadres monocroms de gran format. Però durant aquests dos anys “he fet molta més feina i tot ha evolucionat”, reconeix Julve. “Crec que he passat per un procés de destil·lació, la
meva obra continua essent figurativa, però he rescatat llenguatges que potser tenia un poc oblidats. Sobretot el dibuix, hi ha més gest i molt de blanc i negre”, afegeix l’artista manacorina.
Però d’obres, n’hi ha de molts de tipus. L’exposició ‘Una parcel·la fosca. Policromia d’una rebel·lió’ reuneix 30 peces, entre pintures, dibuixos i monotips de diferents formats. A més també hi ha peces d’escultura, una instal·lació amb el seu espai sonor i documents d’arxiu que ajuden a contextualitzar les imatges que conformen la mostra. “Els visitants em reconeixeran perfectament en els quadres, no és que m’hagi passat a la pintura abstracta, però he destil·lat la meva manera de fer feina”, puntualitza l’artista.
La Guerra Civil i la seva petjada
Catalina Julve reconeix que el fet de ser a Son Negre, de veure imatges i més imatges de la Guerra i de sentir que “el dolor i l’opressió s’han naturalitzat amb el pas del temps, ha definit tant el tema de l’exposició com les diferents tècniques amb què he experimentat”, explica. Segons Julve,“el drama que va suposar la Guerra Civil no es pot menystenir”. Tal vegada per això una de les peces més impactants de l’exposició és una escultura, una instal·lació. “Desperta certa angoixa en els espectadors i els dona la benvinguda”, reconeix.
En aquest sentit, Catalina Julve també repassa la joventut i l’adolescència en el context de la guerra. Un aspecte que l’artista ha volgut deixar molt clar a la mostra. “Hi ha un text d’Antoni Riera que parla de tot això, ha xerrat amb joves i adolescents per saber quina és la imatge que tenen de la Guerra Civil”.
Activitats al Llevant
Tot i que l’exposició de Catalina Julve es pot veure a Palma, moltes de les activitats que envolten la mostra es faran a Manacor. “Hi ha un cicle de cine que hem organitzat amb 39 escalons als multicines i vendrà David Barela, que ha dirigit ‘El cielo imposible’”, explica l’artista. A més l’historiador i investigador Antoni Tugores farà una visita a Son Coletes i amb l’arqueòleg Toni Puig, guiarà un recorregut per l’antic camp de treballs forçats que es coneix com el campament dels soldats d’Artà