skip to Main Content

Cavallers per un poble

La cultura popular és la cultura del poble. La que parteix de l’arrel de les persones i de les seves ànsies de teixir comunitat i de forjar identitats compartides, somnis en comú. Manacor va tenir sempre un patró indiscutible, Sant Jaume, data assenyalada a l’estiu en un poble d’estirp pagesa. Fira, corregudes, revetles, balls.

L’abandonament del camp, l’adveniment irremeiable de la indústria turística i la instauració de la tradició de passar un mes, o dos, o tres, a vorera de mar destruïren una festa que, en el millor dels casos va quedar reduïda a la fira, que, també moribunda, es reinventà per ser nocturna i reviscolada.

D’uns anys ençà, però, i tal vegada esperonats per la capacitat del poble de recuperar la festa de Sant Antoni fins a convertir-la en un motiu d’orgull més enllà del pont del Caperó, més enllà de la Begura, més enllà del Fangar, un grup de persones es determinaren també a provar de recuperar i reinventar la festa de Sant Jaume. L’empresa, tan complexa com gegantina, arrelà.

L’Encamisada, la Mulassa, les Corregudes del Cós són ja tradició i el poble les viu de forma alegre, festiva i sana. Hi ha, però, un element distintiu que s’ha incorporat a la festa amb una acceptació i admiració generals. L’arrel pagesa de Manacor s’ha mantengut sempre viva en el món dels cavalls. Som una vila de cavallistes, i no ha estat gens difícil assegurar la participació dels Cavallers de Sant Jaume, que guarneixen amb elegància, distinció i protocol la festa. La bandera, l’ofici, els jocs, l’elecció cada any del cavaller major són ja fites que els santjaumers (si hi ha santantoniers hi ha d’haver també santjaumers) coneixen i segueixen amb una passió asserenada i alegre.

Enguany les festes no seran possibles. Les circumstàncies de la pandèmia ens robaran imatges com aquesta que presideix la Barrucaixa d’avui. Però les esperarem en anys vinents. Les copinyes brodades a les teles que cobreixen els cavalls, netíssims i lluents, reposen dins les caixes a l’espera de noves oportunitats.

Gràcies a la festa de Sant Jaume ara, a l’estiu, també som més poble. Som més com som. Som més com érem. Som més com serem. Engalanau els vostres frontis, obriu els vostres portals a l’aire sa d’aquest estiu, viviu la festa dins vosaltres, i la farem reviure plegats d’aquí a un any. Mentrestant, amunt les copinyes santjaumeres!

Back To Top
Search